Невероятно приложение за смартфон ще бори малария

Смартфон в помощ на борбата срещу маларията

Невероятно приложение за смартфон ще бори малария

Отбор студенти изобретиха ново приложение за смартфон, което твърдят че ще позволи на медицински работници в отдалечени места да диагностицират малария на място. 

 

Първото обаче, което трябва да се случи е – приложението да спечели наградата Imagine Cup 2011 в Сиатъл.

 

Деветото издание на конкурса, спонсорирано от Microsoft, иска от студенти, които участват да "си представят свят, в който технологията помага за решаване на най-сериозните световни проблеми".

 

"Това приложение определено ще успее да помогне в опитите да се погаси огнището на маларията," каза Тристан Гибо, който е дизайнер на софтуера на проекта.

 

"В по-бъдещ план, се надяваме да може да помогне в борбата с още много сериозно болести и да направи живота на всички по-лесен."

 

Прототипът на отбора на Гибо е Samsung Focus смартфон, екипиран с Windows 7 и модифициран с микроскопична камера.

 

Тристан твърди, че приложението в софтуера може да направи снимка на кръвна проба, да обработи данните, за да засече маларийни паразити, да изчисли колко малария има в пробата и да посочи паразитите извън потребителя на телефона.

 

"Появява се червена кутия около клъстерите на маларията и по този начин ви уведомява колко точно е открило," пояснява Гибо.

 

Въпреки че вече има на пазара смартфони с микроскопични камери, Гибо казва че този софтуер пренася употребата на концепцията на по-горно ниво.

 

Това ще помогне на доктор или сестра, например, когато са в африканско селище, където нямат достъп до интернет, за да направят диагноза без да трябва да прикачват данните и да чакат.

 

Тристан работи и върху приложения за смартфон, които да засичат сърповидноклетъчни и други болести и също планира да направи софтуер, който лесно се адаптира към лабораторни микроскопи.

 

Идеята за това полезно смартфон приложение е на член от отбора – Уилсън То, който е 25-годишен студент по сравнителна патология в университета в Калифорния.

 

Гибо каза, че отборът работи върху идеята да патентова и разпространи новото приложение.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay