Сърцата ни са зареждащи устройства

Да си заредим телефона сърдечно

Сърцата ни са зареждащи устройства

Човешкото сърце и неговото биене могат в бъдеще да станат източник за зареждане на цял iPod, след като технолози от САЩ разработиха малък чип, който използва собственото тяло на човека, за да генерира ток, пише БТА.

 

Специалистите от Технологичния институт на американския щат Джорджия се надяват, че ако нанотехнологията, използвана във въпросния чип, се доразвие, тя може да доведе до създаването наелектронни уреди, които изобщо няма да имат нужда от батерии или от главен източник на захранване.

 

Вграждането на подобни чипове в електронните уреди, може да ги накарат да използват обикновени и дори леки движения на хората за презареждане, като например присвиване на пръста, ходенето или биенето на сърцето. Учените от Джорджия, разработили новата технология, я представиха на националното изложение на Дружеството на американските химици. Те вече са я използвали, за да захранят диоди и екрани с течни кристали, както и за да предават радиосигнали.

 

Учение са нарекли новата си технология наногенератор. В него са втъкани наножици от цинков оксид, които генерират електричество, когато са огънати или обтегнати.

 

Учените от Джорджия са работили върху процеса на улавянето и комбинирането на енергията от милиони наножици, които са толкова тънки и малки, че 500 от тях биха могли да се поместят в един човешки косъм. Пет от тези наногенератора, работещи заедно, произвеждат около 1 микроампер ток с напрежение от 3 волта, което е почти същото, като напрежението, генерирано от две обикновени батерии АА, разказват технолозите.

 

Според учените, ръководени от доктор Чжун Лин Ван, това е малко количество ток, но добавянето на още наножици и на още наногенератори и свързването им заедно може да произведе достатъчно ток, за да захрани по-големи електронни уреди, като айПод-и или да зареди клетъчни телефони.

 



1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay