Еко чистота

Блясъкът на чистия дом, постигнат с помощта на природата

Еко чистота

Ежедневието ни прави подвластни на невниманието. Купуваме и консумираме, без да се замислим какво ни носи или ни отнема въпросният продукт. Факт е, че токсичните химикали са навсякъде около нас. Друг факт е, че тези химикали са изследвани и открити в организма на още неродени деца.

Ще цитираме Горичка, за да ви покажем малко тревожна информация: 287 опасни вещества са открити в кръв от пъпната връв на новородени американски бебета, сочи изследване от 2005-а. 180 от тях предизвикват рак, 217 увреждат мозъка и нервната система, a 208 причиняват вродени дефекти при опити с животни. Звучи страшно.

Това, което можем да направим ние, се нарича преосмисляне - на средата, която осигуряваме на семейството си, на храната, с която храним децата си, на начина на живот, който проповядваме. Просто трябва да проследим еко вълната и да се оставим да ни отведе към по-чиста среда.

Здравните експерти отдавна са информирали, че химикалите в почистващите препарати създават измамно чувство на чистота. Всъщност нарушават баланса на микробната среда и превръщат дома в "академия за опасни микробактерии".

Почитателите на еко движението търсят напълно натурални и екологично чисти продукти. И освен за хранене, което е първата асоциация за "био", загриженото общество използва еко продукти за битови цели.

Еко-прането например, може да се извършва без наличието на перилни препарати. Отличната природна алтернатива за почистване идва от Индия и Непал, и се нарича "сапунени ядки". Това са плодовете на сапуненото дърво, което притежава уникалното свойство да синтезира свой собствен естествен сапун. Когато узреят, плодовете се белят, а обвивките се изсушават на слънце. Точно те носят наименованието "сапунени ядки" и съдържат сапонини - естествени вещества, които притежават миещи свойства.

Сапунените ядки са изключително подходящи за пране, тъй като запазват яркостта на цветовете и не увреждат тъканите, както го правят изкуствените препарати. Освен това са подходящи за използване от майките на алергичните деца, а притежават и антибактериални и антимикробни свойства . Могат да се използват за пране на всякакви тъкани, за цветно, бяло и ръчно при 30º - 95 º. Освен това са подходящи за използване от майките на алергични деца, заради естествения си характер.

Единственото, което ви е нужно, за да ги използвате, е да поставите 4-5 от тях в памучна торбичка, да завържете здраво и да поставите при прането в барабана на пералнята. Не е необходимо да се добавят други миещи препарати или омекотител. Освен това при температура на водата до 60º могат да се използват 2 пъти. Добре е да знаете, че твърдостта на водата е от значение, а колкото по-голяма е тя, толкова по-голямо количество ядки са нужни за качествено изпиране. Освен това, ако прането ви е повече, ви трябват към 9-10 ядки.

В началото процедурата може да ви се стори странна, имайки предвид фактът, че не се отделят изкуствени аромати и дрехите не миришат по никакъв начин. Затова можете да капнете няколко капки етерично масло върху торбичката с ядки, за да добавите приятен аромат.

Алтернативен еко вариант на почистващите препарати за миене на съдове е сапунената течност. Тя се приготвя в домашни условия, а за целта се нуждаете от 100 грама сапунени ядки и 3 литра вода. Ядките се натрошават и след това се слагат във водата, докато кипнат (за около 20 минути). Сапонините се разтварят във водата, а течността е идеален заместител на химическите препарати.

Содата за хляб е още едно добро предложение, когато става дума за почистване. Освен че премахва упорити мазнини, тя елиминира и неприятните миризми. Можете да си направите паста от сода, забърквайки половин пакетче с малко вода, а след това да почиствате с кремообразната смес.

Един продукт със същите свойства като на содата е лимоновият сок. Необходимо е просто да се нанесе върху замърсените части и да се изчака половин час, за да подейства. След това се забърсва с кърпа, поръсена със сол. Освен това лимоновият сок може да полира дървени мебели, ако бива смесен със зехтин в пропорция 1:2.

Други естествени дезинфектанти са маслото от чайно дърво, маслото от семена на грейпфрут и други цитрусови екстракти, бораксът. Заместител на ароматизаторите са естествените етерични масла, които, както всички знаем, притежават различни лечебни свойства.

Натуралните почистващи продукти всъщност са в нашия дом. С нужната информираност и желание всяка една от нас може да направи промяна. Към по-добро, заради нашите деца.

 

11 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.1
Милена Колева 11.10.2011|17:20
В момента има доста богато разнообразие от екопрепарати за почистване на дома и пране на сравнително приемлива цена. За съдове и пране аз използвам предимно продуктите на Фрош или Уртекам.
Две блондинки си говорят: -Муцка, винаги изглеждаш много добре. Стегната. Стройна. Как го правиш - попитала едната блондинка? -Занимавам се с народни танци. -Ау-у, колко интересно! И какви танци...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
За какво ни е властта и силата, ако не можем да защитим близките си? Джордж Р. Р. Мартин
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти