Бабата по бащина линия застрашава внучето

Свекървата е опасна за живота

Бабата по бащина линия застрашава внучето

Конфликтът между свекърва и снаха е стар, колкото света, а шегите на тази тема са безброй. Наскоро публикуваните от Дойче Веле изследвания на немски специалисти доказват обаче, че тази вражда не е само фолклорна измислица. Според резултатите, оповестени от изданието, тя се корени в еволюцията на човека.

 

Антропологът Екарт Воланд дълго време изследва напреженията, които възникват в големите семейства, и е достигнал до извода, че различните роднински връзки често водят до сериозни сблъсъци. И става дума не само за взаимоотношенията между хората – влиянието на семеен конфликт може да доведе до повишена детска смъртност и мъртвораждания. Тази тенденция се наблюдава в по-отслабена форма в съвременните общества – като вътрешнородови борби, интриги, тормоз над по-младите или просто като ингнориране.

 

От всички членове на семейството най-опасни са свекървите, установява професорът от университета в Гисен. Те застрашават семейната хармония, здравето и живота на околните. Единственият в безопасност, разбира се, е собственият им син.

 

Според проучването навсякъде и винаги свекървата създава повишена опасност около себе си. Статистиката сочи, че за разлика от бабите по майчина линия, които са любимки на внуците, бабите по бащина имат шокиращо отрицателно въздействие върху внуците си.

 

Доказано е, че опасността от раждане на мъртво дете е много по-голяма, когато свекървата е още жива. А когато тя живее в същата къща или в един район със снахата, тази опасност се повишава с 45%.

 

Най-застрашени са внучетата от мъжки пол – ако бабата живее близо до новороденото, опасността то да умре през първия месец от живота си е 150% по-голяма. Статистическите данни са толкова недвусмислени, че учените стигат до ясен извод: за внуците е много по-здравословно и безопасно, ако бабата по бащина линия не живее наблизо. Това не означава, че не трябва да ги вижда, но определено съжителството не е препоръчително.

 

Наличието на напрежение между снахи и свекърви се потвърждават и от проучванията на много психотерапевти. Рут Гал, която преди 15 години основава първата в Германия група за самопомощ на снахите, е събрала доста красноречиви данни. Някои свекърви например звъняли до 70 пъти дневно на снахите си, за да проверят дали жената на синчето им си седи послушно вкъщи и какво точно прави. Други свекърви често използвали едни и същи подмолно-коварни реплики, например: "Бледичък ми изглеждаш, мойто момче... Да не би жена ти да не те храни както трябва?"

 

Свекървите често обвиняват снахите, че се отнасят зле с децата си или пък, че са сексуални маниачки. Рут Гал, която е авторка на книгата "Как да се отървем от свекървенския капан?", предлага точна статистика от какво най-често се оплакват снахите-жертви на свекървенски терор. 95% се жалват, че свекървата ги следи и поучава, 79 на сто - че свекървата говори гадости зад гърба им. Половината свекърви винаги са убедени, че знаят по-добре от снахата от какво се нуждае порасналото им отроче.

 

Според антрополога Екарт Воланд един от най-мощните мотиви на свекървата е желанието й да поддържа "стремежа на сина към сексуален монопол". Тоест, свекървата е еволюционно устроена да се интересува най-вече дали отглежда генетично свои внучета или кукувичи яйца. С други думи, свекървата всъщност иска само едно: снахата да не изневерява на сина й.

 

Еволюцията е вградила във всяка мъжка майка неизкоренимо подозрение по отношение на снахата, така че не се притеснявайте, ако не се разбирате с майката на съпруга си. Това е просто естествен природен механизъм, който трудно може да бъде преодолян.

27 5
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay