Децата ядат бомба със закъснител

Никаква сол за децата

Децата ядат бомба със закъснител

Високото съдържание на сол в храните в заведенията за бързо хранене, готовите тестени изделия, зърнените храни и други храни, предназначени за децата, е бомба със закъснител за здравето им.

 

Шест грама сол на ден е препоръчителната доза за възрастни, но изследване на здравна информационна служба показва, че малките момчета редовно приемат повече от това.

 

Цифрите показват, че допустимият прием на ден на сол за деца на възраст между 7 и 14 г. е 6.4 грама за момчетата и 5.6 грама - за момичета.

 

Изследователите вярват, че намаляването на приема на сол с до 42% сред деца на възраст от 8 до 16 г. може да доведе до значително намаляване на проблемите с кръвното налягане.

 

Резултатите идват от водещи експерти по храненето, работещи по темата за хранителни навици на децата. Изследването смята, че децата във Великобритания са подложени на сериозен риск от по-нататъшни заболявания заради неправилния хранителен режим.

 

Здравните експерти смятат, че здравето на младежите е застрашено, защото децата консумират храни, с наситени мазнини, много сол и захар и недостатъчно количество витамини и минерали.

 

Съществуват все повече доказателства, че неправилното хранене в ранна детска възраст може да доведе до хронични и дегенеративни заболявания като диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания и рак.

 

Освен това, лошото хранене и твърде малко упражнения водят до затлъстяване при децата.

 

За да се прецени степента на проблема, експертите правят задълбочени изследвания в областта на качеството на храненето за децата.

 

Диетологът по общественото здраве д-р Кари Ръкстон и д-р Ема Дарбишър, старши преподавател по храненето в Университета в Манчестър анализират проблема. Те установили, че приемът на основните хранителни вещества, необходими за нормалния растеж на децата, често е под препоръчителния. Най-често децата прекаляват с консумацията на наситени мазнини, захар и сол.

 

Учените открили, че съдържанието на желязо, калций, магнезий, калий и цинк в организма при някои хора е много ниско.

 

Това води до евентуални проблеми с приема на фибри, омега-3 мастни киселини и витамин D, както и плодовете и зеленчуците.

Ниско съдържание на витамин D при децата може да доведе до риск от костно заболяване. Недостатъчният прием на някои хранителни вещества като желязо, йод, фолиева киселина, цинк, витамин В12 и омега-3 мастни киселини са свързани със здравето на децата, но и с интелектуалните им способности.

 

Д-р Ръкстон каза: "Като цяло бе постигнат известен напредък в подобряването на храненето на децата, но все пак децата приемат твърде много сол."

 

Хранителен режим с повече плодове, зеленчуци, риба ще помогнат на децата. За децата, които не обичат риба и не искат да се хранят с ястия, богати на омега-3 вещества, учените препоръчват приема на мултихранителни добавки.

 

Данните показват, че добавките със съдържание на витамини и минерали, имат значителен принос за цялостния хранителен режим на деца на възраст от 2 до 17 г.

 

Изследователите открили, че храни, обогатени с витамини и минерали - като например някои зърнени закуски - може да бъдат полезни, но предупреждават, че има и опасност, тъй като може да съдържат прекалено много захар, сол или наситени мазнини.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay