Жените по-често сме жертва на празничния стрес

Празничен стрес по женски

Жените по-често сме жертва на празничния стрес

Коледните и новогодишните празници носят не само радост от общуването с роднини и приятели, но и стрес - припомняме си този факт в края на всяка година.

Ако ви се струва, че се чувствате по-изтормозени след празничния маратон и семейните сбирки, отколкото е вашата половинка, навярно изобщо не грешите - оказва се, че ние, жените, сме по-поддатливи на празничния стрес в сравнение с мъжете.


Специалисти от Американската асоциация на психолозите установиха, че около 44 процента от жените и 31 процента от мъжете страдат от стрес по празниците. Той се дължи преди всичко на недостига на време и пари.
Жените сме по-стресирани от мъжете, защото обикновено ние се отнасяме по-отговорно към задължението да купим на всички подаръци и да измислим развлечения за семейството и приятелите.


Всеки човек търси различно изход от празничния стрес. Най-разпространените, но и най-вредни за здравето методи за успокояване са преяждането, алкохолът, излежаването на дивана. Този вид "спасяване от стреса" практикуват 50 процента от анкетираните 450 жени и 450 мъже. Някои се опитват да се борят с психологическото напрежение, като четат книги и преглеждат какво дават по всички телевизионни програми. Около 22 процента търсят утеха сред приятелите, 6 процента от жените се успокояват във фризьорски и козметични салони, 5 процента се разхождат, а само 3 процента предпочитат да отидат на работа.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay