Очаквайте повече от детето си

Изобретателното ви дете

Очаквайте повече от детето си

Сигурно вече сте наясно колко важно е да развиете креативната страна на детето си. Често се случва обаче, дори ако детето ви е предразположено да измисля разни неща, всъщност само да следва нечии инструкции, за да постигне нещо. Умението да се вслушва в съвети е важно за едно дете, но инстинската изобретателност се развива, когато го оставите да направи нещо само. Вижте как ще вдъхновите детето си да поеме нещата в свои ръце.

 

Бъдете пример за подражание

Ако в началото държите да давате съвети на детето си, то най-добрия начин да го накарате да ги следва, е вашето поведение. Имайте предвид, че за едно дете е по-вдъхновяващо да работи заедно с вас, вместо само да следва инструкциите ви. По този начин ще го накарате да почувства подкрепа за дейностите, които с ваша помощ са станали успешни.

 

Очаквайте повече

Може на моменти да се изкушавате от поставянето на ниски цели, за да "инсценирате" успеха на своето дете. По-добре му покажете, че според вас е отговорно, и очаквайте да се справи с тази задача. Невероятно, но факт : децата са способни на страхотни постижения, ако бъдат поставени в ролята на лидер. Помогнете им да формулират идеите си и да работят над тях, като не забравяте да им осигурите, каквото им е нужно.

 

Помогнете му да се социализира

Разбира се, че за едно дете най-важна е родителската намеса, но не забравяйте и решаващата роля на комуникацията с връстниците. Намерете дейности, които вашето дете може да извършва съвместно с други на неговото ниво – едновременното развиване на умения мотивира детето да учи още и още.

 

Окуражете го да бъде себе си

В повечето училища се налага модел за това какво е "готино". Обяснете на детето си, че не е нужно да попада в тези клиширани граници – готино е това, което му доставя удоволствие. Независимо дали обича да играе футбол, да ходи на театър, да танцува – ако работи усилено и се посвети изцяло на хобито си, то това е правилното занимание за него.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay