Роботи на училище вместо децата ни?

Робот в класната стая

Роботи на училище вместо децата ни?

Много специален ученик присъства на урок в московско училище - пластмасовият робот Степан е в класната стая, за да помогне на момче с левкемия да наблюдава урока през неговите очи, съобщава АФП.

В същото време истинският Степан, 12-годишно момче с големи сини очи и кестенява коса, сяда пред компютъра в дома си и взема активно участие в урока с помощта на пластмасовия си приятел.

Степан Супин страда от левкемия от две години и имунната му система е твърде крехка, за да му позволи да напусне дома. Затова оборудваният с уеб камера, микрофон и високоговорител робот предава в реално време до компютъра на момчето у дома какво се случва в класната стая.

Екранът в предната част на робота дори позволява на Степан да се намесва по всяко време на урока, за да попита или каже нещо. Учителката обяснява, че всички наричат робота Степен, а той се държи като обикновен ученик и взема дейно участие в уроците.

Самият Степан твърди, че се чувства сякаш наистина е в класната стая, тъй като може напълно да контролира движенията на робота. В междучасията пък общува пълноценно със съучениците си.

От септември роботът помага на болното момче да "присъства" в часовете по история, география, английски и френски език. Други предмети, като руски и математика, все още изискват домашни посещения.

Създаден през 2008 г. в институт в Москва, роботът, който струва 3000 долара, може да получава нареждания от разстояние чрез интернет от всяка точка на света, обяснява координаторът на проекта Вячеслав Кравцов.

"Може да се използва в много сфери на живота, ние възнамеряваме да го използваме преди всичко в социалната сфера - в образованието, здравеопазването, както и при хората с увреждания", посочва той.

Училището на Степан получава робота безплатно като част от пилотен проект на неговия дизайнер.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay