Фотограф на очите, душите, войните

Излезе нова книга за пътешествията на Стив Маккъри - достоен наръчник за всеки, който мечтае да се занимава с фотография. За всеки, който мечтае да живее вълнуващо.

Материалът започва със зеленооката "визитна картичка" на американския фотожурналист Стив Маккъри. Дори името само по себе си да не ви говори кой знае какво, щом погледнете снимката, вече го уважавате - та това е човекът, заснел прочутото "Афганистанско момиче" на National Geographic! Безспорно един от най-въздействащите портрети в историята на фотографията.

Тази снимка обаче е правена доста отдавна. Вече сме ви показвали как изглежда жената с изумителния поглед 17 години по-късно. Показвали сме ви и още от най-трогателните фотографии на Маккъри, пронизващи с тъгата в очите на моделите. Модели от различни страни, различни народи, трудно социално положение.

Новото около интересния фотограф - онова, което ни дава повод за пореден път да се възхитим пред неговото творчество - е книгата "Недоизказаното от Стив Маккъри: Историите зад фотографиите" (Steve McCurry Untold: The Stories Behind the Pictures).

От тази есен прекрасното издание вече присъства на световния книжен пазар. Между кориците му се крият ценни съкровища, споделени от личния архив на автора: непоказвани досега журнали, карти, извадки от дневници, портрети и други снимки от различни фотографски мисии. В книгата са показани и 20-те паспорта, издавани на Маккъри през изминалите 30 години пътешестване по света.

"Недоизказаното" може да послужи като великолепен наръчник за всеки, който мечтае да се занимава професионално с фотография. Изобщо за всеки, който мечтае да живее вълнуващо и да остави следа. 

Представяме ви част от любопитната информация, която научихме покрай публикациите относно излизането на книгата.

"Летяхме ниско над езерото Блейд по време на командировка в Словения през февруари 1989. Пилотът свали самолета опасно близо до повърхността. Колелата се удариха в нея и паднахме, а витлото се разби от удара с водата. Самолетът се преобърна, корпусът му започна да потъва в леденото езеро. Предпазният ми колан заяде, но инстинктът ми за самосъхранение се събуди и успях да се освободя. С пилота изплувахме изпод самолета до повърхността на водата. Но фотоапаратът и чантата ми все още са на 20 метра под нея." 

Именно с този разказ за оцеляване след самолетна катастрофа започва книгата на Стив Маккъри. През годините той е присъствал и на въоръжени грабежи, на бомбардировки в Афганистан... Нищо не е успяло да го откаже от опасната му професия. Нещо повече - обикновено неговите фотографии предизвикват повече усещане за чудо, отколкото тягостно настроение.

Стив се влюбва завинаги във фотографията, когато на 11 години вижда в списание LIFE фотоесе за мусоните в Индия. "Просто успя да ме телепортира в друг свят!"

"Аз самият направих първата си добра снимка в Мексико Сити. Един бездомник беше заспал пред магазин с мебели - точно под чисто нов диван, изложен на витрината. Помислих си, че тази съпоставка е перфектната снимка. Така тръгнах по пътя си на професионален фотограф."

Фотограф на очите, душите, войните

През 1978 Стив Маккъри осъществява дългогодишния си копнеж и заминава за Индия. Намерението му е да остане три месеца, но напуска страната чак след две години.

"За мен Индия беше като друга планета. Връщал съм се 80 или 90 пъти, а все още има толкова много места, които не съм видял..." 

Фотограф на очите, душите, войнитеСтив Маккъри (ляво) фотографира наводнение, причинено от мусоните в Индия.
Една от най-известните снимки, които Маккъри прави в Индия, показва жена с дете на прозореца на таксито му. Историята на фотографията е следната:

"Бях в такси и чакахме на светофар по време на мусона, когато една жена показа детето си на прозореца. Вдигнах апарата си, направих два кадъра, светофарът светна зелено и потеглихме - всичко се случи за около 7-8 секунди. Два месеца по-късно попаднах на тези два кадъра, докато си обработвах снимките в Ню Йорк. Бях много щастлив, че фотографията е станала толкова хубава. Изглеждаше така, сякаш символизира разделението между моя и нейния свят - аз съм в едно балонче с климатик, а тя е там, навън, в жегата и дъжда. За момент двата свята се срещат."

Фотограф на очите, душите, войните
По време на странстванията си в чужбина Маккъри се запознава с афганистански бежанци. Те му разказват за зараждащите се муджахидински групировки, които имат намерение да се опълчат на жестокото и отворено към Русия правителство. Отдаденият фотожурналист се съгласява да документира тежкото положение в Афганистан, след което новите му приятели го преобличат в традиционни одежди и го вкарват незаконно в страната.

"Притежанията ми се изразяваха в една пластмасова чаша, швейцарско ножче, два фотоапарата, четири обектива, чанта с ленти и няколко пакетчета фъстъци от самолета" - спомня си Стив. Докато се намира на опасната територия, конфликтът ескалира, а заедно с него - и професионалните успехи на фотографа. - "Военните самолети летяха толкова ниско и близо, че запълваха целия ми обектив. Просто се молехме да не ни забележат и да не започнат да ни обстрелват."  

Фотограф на очите, душите, войнитеФотографии на Стив Маккъри от Афганистан. Долу вдясно виждаме и самия фотограф, сниман в студио в Кабул през 2006 година.
Каква е най-голямата тайна, която стои зад въздействащите фотографии на Маккъри? Отговорът му гласи: "Хората, независимо в коя част на света се намират, искат да бъдат уважавани и обичани. Ако уважаваш хората, вратите се отварят."

Стив Маккъри успява да бъде себе си дори, когато не снима насред военни условия. Отличен пример за това е работата му по тазгодишния календар на Pirelli. По принцип страниците на изданието са известни с това, че показват най-популярните супермодели съвсем голи. Или почти голи. 

Маккъри обаче не отстъпва на принципите си. В заснетия от него календар жените не само са облечени, но и са подбрани така, че всяка от тях да бъде свързана с определена хуманитарна кауза.

Фотограф на очите, душите, войните
Тук сме показали две от красивите фотографии на Стив за Pirelli, включително кадъра с бременната Адриана Лима. А ако имате желание да разгледате още въздействащи моменти от неговото творчество, препоръчваме ви да посетите богатата ни галерия.

За да ви запознаваме отблизо с още вдъхновяващи личности и нещата, които те правят, можете да се присъедините към Jenite.bg във фейсбук

21 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



20
Не е посочен 03.12.2013|14:21
Много е хубава снимката със слона и човекът до него.
19
Не е посочен 28.11.2013|15:29
Много мъка има на тези снимки.
18
Не е посочен 26.11.2013|18:01
Снимката на момичето стана много полпулярна и предизвика много коментари и реакции.
17
Не е посочен 26.11.2013|13:38
Трогателни и много тъжни снимки, всичко е уловено в тях.
16
Не е посочен 22.11.2013|16:33
Снимките са невероятни нямат нужда от описание.
15
Не е посочен 21.11.2013|19:36
Наистина е талантлив фотографа.
14
Не е посочен 21.11.2013|16:35
Много добър фотограф !
13
Не е посочен 21.11.2013|16:25
Първата снимка е направо смразяваща .
12
Не е посочен 21.11.2013|16:15
Понякога очите казват всичко !
11
Не е посочен 21.11.2013|13:24
Снимките са невероятни, разказват много, не са нужни думи.
10
Не е посочен 20.11.2013|17:00
снимките са невероятни
9
Не е посочен 20.11.2013|15:42
Има не по-малко добри фотографии на хора от култовата си такава за корицата на Нешънъла.
8
Не е посочен 20.11.2013|14:03
Страхотни снимки има! Това са хора, които са благословени с невероятно професия, тъй като имат възможност да се докоснат до такива невероятни култури, места и хора. В същото време се и подлагат на огромни рискове.
7
Не е посочен 20.11.2013|13:43
страхотно изглеждат снимките наистина са заредени с много силни чувства и моменти.
6
Не е посочен 20.11.2013|13:26
"Новото около интересния фотограф - онова, което ни дава повод за пореден път да се възхитим пред неговото творчество - е книгата "Недоизказаното от Стив Маккъри: Историите зад фотографиите" (Steve McCurry Untold: The Stories Behind the Pictures). " - Задължително ще я потърся! Има ли я вече на българският пазар?
5
Не е посочен 20.11.2013|13:24
Невероятни истории. Определено ще си потърся книгата му! Обичам такива приключенски неща!! А снимките са просто уникални! Непринудени и красиви!
4
Не е посочен 20.11.2013|13:24
Уникални снимки наистина. Този човек е уловил много добри моменти, цветовете са страхотни, а историите още по-впечатляващи. Но определено в старните от Азия има какво да се види, независимо къде ще отидеш.
3
Не е посочен 20.11.2013|11:24
Много добри фотографии наистина, а момичето в зряла възраст изглежда доста състарено, какво ли е преживяло през живота си, кадрите са много тъжни особено снимката на детето с пистолета.
2
Не е посочен 20.11.2013|11:09
Безспорно има невероятни фотографии! талант от всякъде.
1
Не е посочен 20.11.2013|11:02
определено е страшно талантлив фотограф!
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay