И болните от рак могат да се смеят

Интересен проект, който цели да развесели пациентите и да ги накара поне за малко да забравят за състоянието си

И болните от рак могат да се смеят

В един юнски ден тази година белгийската благотворителна фондация Mimi събира 20 раково болни и им предлага да ги преобрази. Всичко, което се очаква от тях, е да затворят очи, за да може изненадата да бъде още по-въздействаща.

По броя професионални гримьори и фризьори, които се събират на уреченото място, пациентите остават с впечатлението, че ще бъдат разкрасени. Всъщност, получават нещо съвсем различно... нещо много повече.

Първите 90 секунди от видеото по-долу не са нещо необичайно и можете да ги изгледате с пълно безразличие - просто едни хора гримират други хора по съвсем конвенционален начин. Интересното започва оттам-нататък:


Проектът е вдъхновен от изказването на една пациентка, че преди да заболее от рак на гърдата е била много по-безгрижна. Според прес рилийза, намерението на Mimi Foundation е било с тези на пръв поглед глуповати трансформации "да позволи на боледуващите да забравят за проблемите си, макар и за момент".

Миналия месец в Брюксел се състоя партито за представянето на фотоалбума от сесията. Той е озаглавен If Only for a Second, а по-долу можете да видите няколко страници от него:

И болните от рак могат да се смеятИ болните от рак могат да се смеятИ болните от рак могат да се смеятИ болните от рак могат да се смеятИ болните от рак могат да се смеят

През последните години се наблюдава все по-враждебно отношение към "инфантилизирането" на хората с рак посредством розови панделки и други неадекватни символи, които едва ли не омаловажават сериозността на състоянието. При все това естествената реакция на околните сякаш винаги ще бъде да се опитат да ги развеселят и разсеят. Никой не е на мнение, че по този начин ще излекува болния, но защо пък това да не е допустим начин да направи истинското лечение по-поносимо?

Познаваме някои пациенти, които наистина намират за важно да останат безрезервно положителни до самия край, какъвто и да е той. Други пък нямат нищо против да си вземат минута почивка от жестоката борба, а настоящият експеримент е един много добър повод за това.

2 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



8
Не е посочен 03.01.2014|17:48
Милите, поне са се усмихнали.
7
Не е посочен 30.12.2013|15:04
Жесток проект! С толкова години и диви прически ги разкрасяват, че няма как да не се усмихнат.
6
Не е посочен 27.12.2013|17:08
Един от най-големите удари върху женствеността на една жена, които поднася тази болест е опадането на косата. Страхотна идея и реализация с тези шантави прически.
5
Не е посочен 27.12.2013|17:05
Много се радвам, че с този проект са ги накарали да се усмихнат.
4
Не е посочен 27.12.2013|16:56
Радвам се, че и болните от рак се усмихват .
3
Не е посочен 27.12.2013|16:50
Милите хора, много съжалявам за тях.
2
Не е посочен 27.12.2013|16:10
Много готини снимки, толкова диви прически са им направили. Страхотна идея!
1
Не е посочен 27.12.2013|16:00
С много готини прически са .
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay