Арабска революция

22-годишен модел разбива мюсюлманските стереотипи

Две красиви очи, които не спират да наблюдават. Понякога уплашени, друг път любопитни или просто безразлични. Очи, които разкриват цяла една душевност. Защото само тях виждат околните. Останалото е скрито под фереджето.

В най-чистата си форма, ислямът не позволява на жените да показват части от телата си. Дори и през най-горещите месеци, мюсюлманките са принудени да носят черните (в повечето случаи) традиционни облекла. На показ са единствено очите им. Не всички държави са крайно фанатизирани, но има такива.

Хюда Накаче не е фен на правилата. Обръща им внимание, но само за да ги наруши. Всъщност, тя е първият арабски модел, който разчупва стереотипите.

22-годишната красавица се снима за корицата на арабско списание по бански. Ако ние не виждаме нищо нередно в това, то мюсюлманите определено са на друго мнение. Израел се слави с дискриминацията си към жените, а провокативното издание се бори за техните права.

Моделът е млада, уверена в себе си дама, която се радва на подкрепа от семейството и приятелите. Красавицата, родена през 1989 година, успешно съчетава модата с образованието - вече втора година е студентка по археология и география. Мечтата ѝ е да "пробие" в модния свят на Щатите и Европа.

Полуголата фотосесия на Хюда разтърсва консервативното мюсюлманско общество. Това е и целта на издателката на списанието, Яра Масхур. Още от първия му брой, излязъл преди 10 години, основна задача на Lilac е да промени закостенелите арабски нрави и да се бори за зачитане правата на жените.

"Гордея се, че съм първата, снимала се по бански за корица на арабско списание. Аз съм професионален модел и това би трябвало да е нормално", убедена е Хюда. "Не се страхувам, че съм момичето, дръзнало да направи първата крачка."

Красавицата, която ще представя страната си на Miss Earth в Тайланд, споделя, че реакцията на обществото не я плаши. Защото това, което тя е направила, все някога е трябвало да се случи.

Според главната редакторка на Lilac,  "Худа-революцията" е източник на две неща: "Първо, възможността на всеки модел да представя еврейските и арабските жени в държавата. Второ, налагането на нова концепция за арабските жени, които са склонни да рушат социални табута и дръзват да споделят своята физическа красота в публичното пространство".

Мюсюлманските страни сякаш са част от друга реалност. В нея женският глас е "глас в пустиня". Но е време, в тази страшна игра на оцеляване, правилата да бъдат променени. И ако първата стъпка към това е полугол модел на корица, то значи, че битката вече е започнала.

135 2
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



2
Не е посочен 15.10.2011|14:32
Където и да се случва сега знам какво ще последва от тук нататък публична мъчителна смърт с камъни и след това поругания труп ще бъде изхвърлен на бунището за дооскверняване!!!!!Така е за съжаление в мюсюлманските крайно бедни и мизерни държави където за да се самоубиеш с още стотици до теб ти обещават по-хубав живот на другото място и където техните училища са религиозни и само там им дават овче с пържени картофи иначе ядат с кучетата огризки!!!!!Където има бедност има тъма мрак и тъмнина а тя започва да се прокрадва вече и в България!!!!!
1
Не е посочен 14.10.2011|23:29
"Ако ние не виждаме нищо нередно в това, то мюсюлманите определено са на друго мнение. Израел се слави с дискриминацията си към жените, а провокативното издание се бори за техните права." Какво общо има Израел с мюсюлманите и дискриминацията към жените ? Би било интересно все пак да разберем в коя държава се случва това...
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay