Странната птица в модата

Айрис Апфел се определя като най-стария тийнейджър в света

Айрис Апфел е една от най-екстравагантните жени в света на модата, която винаги е изпреварвала времето си. Тя притежава умението да съчетава стилове, на пръв поглед крайно различни и несъвместими. Висша мода с ежедневни облекла, нищо не е невъзможно за американката с руски произход.

Родена е през 1921 година, в семейството на ексцентричен декоратор. Разказва за себе си, че още на 8-годишна възраст се е сблъскала с вечния женски проблем "нямам какво да облека", а от 12-годишна сама започнала да пазарува дрехите си. Първите модни уроци е получила от майка си, но ексцентричната визия е изцяло нейно дело. Облича се по начин, който изразява нея самата, дори и това да включва огърлица, направена от играчка калкулатор, пластмасови фигурки и пакетче за дъвки.

През 50-те години, заедно със съпруга си Карл създават фирмата Old World Weavers. По професия Айрис е интериорен дизайнер, при това доста талантлив и с богато въображение. Години наред се занимава с реставрация, като сред редовните "клиенти" на компанията е Белият дом.

През 2005 година музеят Метрополитън организира необичайна изложба. Част от дрехите на ексцентричната дизайнерка са изложени в колекция, включваща 82 костюма и близо 300 аксесоара. Експозицията носи името "Рядката птица: избрано от колекцията на Айрис Барел Апфел". Това е огромно признание за нея, защото Метрополитън е оказвал такава чест само на още един човек приживе. Това се е случило през 1983 година, а творецът е легендарният Ив Сен Лоран.
Странната птица в модата
Айрис признава, че се възхищава на рускините, затова и никога не е крила славянските си корени. Мечтае един ден да се върне в Москва, заедно със съпруга си, разбира се.

За усета си в модата споделя, че това е като творчески експеримент. Определя го като забавен и възхитителен. "Отличителни в моята визия са големите очила и гривните. Имам огромна колекция, без която не мога да живея. Не следвам тенденции, купувам си каквото ми харесва, без значение каква е цената или марката. Мога да съчетая всичко, затова не ми е трудно да си имам собствен стил."

Вдъхновен от различния моден почерк на Айрис, модният фотограф Ерик Боман ѝ посвещава книга: "Bird of Fashion: the Irreverent Iris Apfel". Тя включва около 90 фотографии на ексцентричната дизайнерка, като особено внимание се обръща на характерните за нея съчетания на висша мода с евтини находки.

Макар че Айрис Апфел е прекарала живота си в Щатите, тя носи своите типично руски черти. Споделя, че когато има нужда от лекарство, просто пие водка. И явно ѝ помага, защото на 90-годишна възраст продължава да бъде най-старият и енергичен тийнейджър на света.

Странната птица в модата

123 12
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



5
Не е посочен 14.11.2011|16:43
Според мен тайната на красотата и младежкия дух се крие в очилата ѝ :) :):)
4
Не е посочен 14.11.2011|16:38
Total freak !!! (puke)
3
Не е посочен 11.11.2011|21:10
Младежки дух, това е тайната!!! Иначе, аболютен кич.........но на кого му пука........
2
Не е посочен 10.11.2011|15:06
Истинки талант!!! И това се личи и от вън и от вътре!!! Харесвам хората които успяват винаги да бъдат себе си!!!
1
Не е посочен 10.11.2011|15:04
Истински талант, които си личи и от вън и от вътре !!!
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay