3 гарнитури, подходящи за традиционното агнешко печено

3 гарнитури, подходящи за традиционното агнешко печено
Canva

Разнообразните гарнитури могат да допълнят вкуса и да направят традиционното агнешко месо още по-вкусно и апетитно. Ето няколко идеи за гарнитури, които биха се отличавали на масата за Великден или Гергьовден:

Спанак на фурна със заливка

600 г спанак

1 глава лук

80 г настъргано сирене

1 яйце

1/2 чаша прясно мляко

50 г масло

2 с.л. олио

1 с.л. брашно

сол на вкус

***

Почистеният и нарязан спанак се задушава с лука в малко олио. В отделен съд се разтопява маслото, към което се добавя и брашното. Към тях се добавя млякото, яйцето, настърганото сирене и сол на вкус. Когато спанакът се задуши се слага в тавичка и се залива със сместа. След което се запича във фурната.

Ориз със спанак и гъби

300 г ориз

10бр. гъби печурки

3 кубчета замразен спанак

1 глава лук

3 скилидки чесън

3 с. л. олио

1с. л. соев сос

черен пипер на вкус

***

Лукът и чесънът нарязани на ситно се задушават в 2 с. л. олио. Слагат се гъбите нарязани на филийки, задушават се за кратко при често бъркане, след което добавяме размразения спанак (може да ползвате и пресен) и соевия сос. Добавяме ориза и половин чаша топла вода и задушаваме за още няколко минути, след което прехвърляме в тава, доливаме достатъчно количество вода и печем на умерена фурна за около час.

Пълнени картофи с масло и кашкавал

6 големи пресни картофа

150 г обикновено масло или масло с билки и подправки

150 г кашкавалсирене чедър

1 малка кофичка заквасена сметана

див лук

***

Измийте добре картофите, но не ги белете. Сложете ги в подсолена вряща вода за няколко минути, за да поомекнат. След това с помощта на остър нож разрежете картофите на тънки филийки. Като ги разрязвате, не режете картофите до края. Резените трябва само леко да се разперят като ветрило.

Започнете да слагате маслото и кашкавала на тънки парченца.Тук може да видите как да си направите масло с подправки и билки. За да ви е по-лесно с маслото сложете го за няколко минути във фризера. След като напълните картофите, полейте с малко зехтин. Сложете да се пекат в умерена фурна.

Когато са почти готови поръсете картофите по желание със сирене чедър. Сервирайте с малко заквасена сметана, в която сте сложили див лук. Към продуктите може да добавите и тънко нарязан колбас или шунка.

 

 

0 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay