Разнообразните гарнитури могат да допълнят вкуса и да направят традиционното агнешко месо още по-вкусно и апетитно. Ето няколко идеи за гарнитури, които биха се отличавали на масата за Великден или Гергьовден:
Спанак на фурна със заливка
600 г спанак
1 глава лук
80 г настъргано сирене
1 яйце
1/2 чаша прясно мляко
50 г масло
2 с.л. олио
1 с.л. брашно
сол на вкус
***
Почистеният и нарязан спанак се задушава с лука в малко олио. В отделен съд се разтопява маслото, към което се добавя и брашното. Към тях се добавя млякото, яйцето, настърганото сирене и сол на вкус. Когато спанакът се задуши се слага в тавичка и се залива със сместа. След което се запича във фурната.
Ориз със спанак и гъби
300 г ориз
10бр. гъби печурки
3 кубчета замразен спанак
1 глава лук
3 скилидки чесън
3 с. л. олио
1с. л. соев сос
черен пипер на вкус
***
Лукът и чесънът нарязани на ситно се задушават в 2 с. л. олио. Слагат се гъбите нарязани на филийки, задушават се за кратко при често бъркане, след което добавяме размразения спанак (може да ползвате и пресен) и соевия сос. Добавяме ориза и половин чаша топла вода и задушаваме за още няколко минути, след което прехвърляме в тава, доливаме достатъчно количество вода и печем на умерена фурна за около час.
Пълнени картофи с масло и кашкавал
6 големи пресни картофа
150 г обикновено масло или масло с билки и подправки
150 г кашкавалсирене чедър
1 малка кофичка заквасена сметана
див лук
***
Измийте добре картофите, но не ги белете. Сложете ги в подсолена вряща вода за няколко минути, за да поомекнат. След това с помощта на остър нож разрежете картофите на тънки филийки. Като ги разрязвате, не режете картофите до края. Резените трябва само леко да се разперят като ветрило.
Започнете да слагате маслото и кашкавала на тънки парченца.Тук може да видите как да си направите масло с подправки и билки. За да ви е по-лесно с маслото сложете го за няколко минути във фризера. След като напълните картофите, полейте с малко зехтин. Сложете да се пекат в умерена фурна.
Когато са почти готови поръсете картофите по желание със сирене чедър. Сервирайте с малко заквасена сметана, в която сте сложили див лук. Към продуктите може да добавите и тънко нарязан колбас или шунка.
0 | 1 |