Христос воскресе! Великден е!

Христос воскресе! Великден е!

Великден е! Днес е денят, в който християните честват възкръсването на Исус Христос. То е на третия ден, след като Христос е разпънат на кръст и погребан. Празната гробница е видяна от жените мироносици, посетили гроба. След това Исус Христос се явява на Мария Магдалена, а после и на апостолите.

Великденската служба започва в събота вечер и след приемане на благодатния огън от свещеника се излиза от храма, бият камбаните и точно в полунощ се възгласява Великденския поздрав "Христос воскресе" и се отговаря "Воистину воскресе". Чете се Евангелието, свещеникът отваря вратите на храма, символизирайки Христос, който отворил райските двери и с пеене на Канона на празника – Воскресенния ден, се влиза в храма за света литургия.

Великденската служба е неразделна част от днешния празник, но тази година всички можем да останем вкъщи и да се помолим от дома си. Най-важното нещо сега е светът да се справи с предизвикателството, пред което е изправен и ако всеки от нас си остане вкъщи ще допринесе за това. Затова, останете си вкъщи и прекарайте този светъл празник само с най-близките си хора! 

Обичаите за днешния празник са боядисването на яйца и месенето на козунаци. 

По традиция яйцата се боядисват на Велики четвъртък или Велика Събота, като броят им зависи от членовете на семейството. Първото се боядисва винаги в червено от най-възрастната жена. Докато то е още топло и прясно боядисано, тя рисува кръст на челата на децата, за да бъдат здрави.

До появата на изкуствените оцветители са се използвали отвари от билки, ядки и др. С отвара от брош се получавала червена багра, от смрадлика – оранжева, зелено – от коприва, жълто – от орехи и кори от ябълка или отвара от стар кромид лук. Днес все повече хора се връщат към естествените бои за декорацията на яйцата.

Когато се боядисват яйцата, трябва да се отдели кошничка с яйца за кумовете. Също така на всеки гост, прекрачил прага на дома, се дава яйце. За допълнителна украса се използват отпечатъците на листенца от магданоз или фигурки, нарисувани с восък или с цветни моливи. Според поверието този, чието яйце остане здраво след чукането, ще е най-здрав през годината. Първото боядисано червено яйце се слага пред домашната икона, за да пази дома.

Козунакът символизира тялото на Исус и е задължителна част от великденската трапеза. 

Именници са Величка, Виличка, Величко, Виличко, Велика, Велизара, Пасха, Паскуалина, Паскалина, Паскуалино, Паскал.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

 


0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay