Преди време ви разказахме повече за няколко деликатеса, които се предлагат в различни точки на света. Поради ред причини, те биха се сторили гнусни и ужасяващи на всеки човек, който живее в друга част на земното кълбо. Но истината е, че със сигурност съществува някой, на когото те са в Топ 3 на любимите храни.
Като следните странни предложния, с които колегите от Kulinar.bg направиха неделята ни по-интересна. Дано сте закусили, защото след като се запознаете отблизо с кулинарните специфики на описаните ястия, съвсем ще загубите апетит.
Бургери с пържен мозък
Почитатели сте на бързата кухня? Може би този сандвич е точно за вас! Или пък не съвсем... В щата Мисури този бургер, приготвен с бял хляб и мозък от теле, дълго е присъствал в местните менюта. Всъщност и днес може да го откриете в Охайо. А пък в Ел Салвадор и Мексико използват говежди мозъци в правенето на бурито и тако, като ги заливат с много лют сос.
Хакарл
Кулинарният автор Антъни Бурден твърди, че това е най-гадното нещо, което някога е опитвал. Представлява вътрешностите на гренландска акула, които ферментират два месеца, преди да станат готови за консумиране. Типично попълнение на исландската трапеза. Дали е включено в менюто на Бьорк?
Фугу
Или японската дума за "риба балон" (или "риба таралеж"). На нея й се носи мрачната слава, че ако не се приготви правилно, има смъртоносен ефект заради съдържащата се в нея отрова. Предполагаме, че нейното похапване се свързва по-скоро със склонности към екстремни преживявания, отколкото с вкусови качества. Бихте ли я опитали, само за да покачите адреналина си?
Стриди от Скалистите планини
Че какво пък толкова странно има в едни стриди? Може би фактът, че няма да ги откриете на дъното на океана... Въпросните стриди всъщност представляват биволски тестиси, похапвани често в различни части на САЩ и Канада, обикновено в районите, където се отглежда добитък. Сервират ги със специален сос.
Балут
Оплодени патешки или кокоши яйца с почти развит ембрион, които се сваряват и се ядат директно от черупката. Тази налудничава практика е разпространена във Филипините, Камбоджа и Виетнам.
Ако сме събудили любопитството ви, може да разберете, благодарение на най-опитния Kulinar.bg, какви други странни неща се консумират по света.
5 | 3 |