5 шокиращи ястия от световната кухня

Дано сте закусили, защото след като се запознаете отблизо с кулинарните специфики на описаните ястия, съвсем ще загубите апетит

5 шокиращи ястия от световната кухня

Преди време ви разказахме повече за няколко деликатеса, които се предлагат в различни точки на света. Поради ред причини, те биха се сторили гнусни и ужасяващи на всеки човек, който живее в друга част на земното кълбо. Но истината е, че със сигурност съществува някой, на когото те са в Топ 3 на любимите храни.

Като следните странни предложния, с които колегите от Kulinar.bg направиха неделята ни по-интересна. Дано сте закусили, защото след като се запознаете отблизо с кулинарните специфики на описаните ястия, съвсем ще загубите апетит.

Бургери с пържен мозък
Почитатели сте на бързата кухня? Може би този сандвич е точно за вас! Или пък не съвсем... В щата Мисури този бургер, приготвен с бял хляб и мозък от теле, дълго е присъствал в местните менюта. Всъщност и днес може да го откриете в Охайо. А пък в Ел Салвадор и Мексико използват говежди мозъци в правенето на бурито и тако, като ги заливат с много лют сос.


Хакарл
Кулинарният автор Антъни Бурден твърди, че това е най-гадното нещо, което някога е опитвал. Представлява вътрешностите на гренландска акула, които ферментират два месеца, преди да станат готови за консумиране. Типично попълнение на исландската трапеза. Дали е включено в менюто на Бьорк?

Фугу
Или японската дума за "риба балон" (или "риба таралеж"). На нея й се носи мрачната слава, че ако не се приготви правилно, има смъртоносен ефект заради съдържащата се в нея отрова. Предполагаме, че нейното похапване се свързва по-скоро със склонности към екстремни преживявания, отколкото с вкусови качества. Бихте ли я опитали, само за да покачите адреналина си?

Стриди от Скалистите планини
Че какво пък толкова странно има в едни стриди? Може би фактът, че няма да ги откриете на дъното на океана... Въпросните стриди всъщност представляват биволски тестиси, похапвани често в различни части на САЩ и Канада, обикновено в районите, където се отглежда добитък. Сервират ги със специален сос.


Балут
Оплодени патешки или кокоши яйца с почти развит ембрион, които се сваряват и се ядат директно от черупката. Тази налудничава практика е разпространена във Филипините, Камбоджа и Виетнам.

Ако сме събудили любопитството ви, може да разберете, благодарение на най-опитния Kulinar.bg, какви други странни неща се консумират по света.

5 3
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



10
Не е посочен 27.11.2012|16:42
Направо си загубих апетита от всички тези вкусни идеи.
9
Не е посочен 27.11.2012|12:39
Само като прочета заглавието Бургер с пържен мозък и ми се отби всякакъв вид апетит.
8
Не е посочен 27.11.2012|11:05
ох , само вкусотии ;)
7
Не е посочен 26.11.2012|16:23
Тези всичките вкусотии от хора ли се ядат,който иска да ги пробва аз съм пас
6
Не е посочен 26.11.2012|13:31
Нищо от това няма да опитам. Определено загубих апетит.
5
Не е посочен 26.11.2012|11:54
Вътрешности на акула ферментирали 2 месеца, това ще смърди на умряло повече и от нашата шкембе чорба.
4
Не е посочен 26.11.2012|11:35
Това последното е наистина отвратително! Единственото по-отвратително нещо са онези кожодери, които правят палта от неродените агънца....
3
Не е посочен 26.11.2012|11:32
Хамбургерът на тази снимка изглежда наистина страхотно, само дето се чудя дали няма да ми се отрази зле на болниа стомах :)) Ама не можеш ме накара да ям оплодено патешки или кокоши яйца.
2
Не е посочен 26.11.2012|09:19
Като прочетох за Бургер с телешки мозък може наистина да е вкусно но не и за мен
1
Не е посочен 26.11.2012|08:42
Специално с тази риба Фугу никога не бил рискувала, това си е жива игра на руска рулетка. Колкото и добър да е готвача и тази риба да е вкусна - не мерси!
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay