Гръцката и българската мусака споделят някои прилики в своите рецепти, но имат и някои ключови разлики. И двете версии включват слоеве кайма и зеленчуци. Гръцката мусака обаче често съжържа допълнителен зеленчуков слой, като патладжани или тиквички, докато българската мусака обикновено има само картофи.
Ето една класическа рецепта за гръцка мусака:
Необходими съставки:
- 1 кг тиквички, обелени и нарязани на филийки
- 1 кг смляно месо (свинско или телешко)
- 1 голяма глава лук, нарязана на ситно
- 2 скилидки чесън, смлени
- 400 г настъргано сирене фета или бяло сирене
- 400 г доматен сос
- 100 мл зехтин
- Сол и черен пипер на вкус
- Пресен магданоз за гарнитура
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 180 градуса. В голям тиган загрейте 50 мл зехтин на среден огън. Добавете нарязания лук и гответе, докато омекне, около 5 минути. Добавете смляното месо и гответе, докато покафенее, около 5-7 минути. Добавете чесъна и гответе още 1 минута.
Разбъркайте доматения сос, сол и черен пипер на вкус. Оставете сместа да къкри още 10 минути, докато сосът се сгъсти. В отделен тиган загрейте останалите 50 ml зехтин. Поставете слой тиквички, покрийте ги със слой от месно-зелевата смес, след това поръсете със сирене. Повторете процеса, докато свършат съставките, завършвайки с пласт тиквички.
Печете мусаката във фурната за около 45 минути до 1 час, или докато тиквичките омекнат и горната част стане златистокафява. Извадете от фурната и оставете да почине за 10 минути. Нарежете мусаката на квадратчета и сервирайте, гарнирана с пресен магданоз. Наслади се!
0 | 0 |