Къде са витамините?

Как да се възползваме от полезните свойства на плодовете и зеленчуците

Плодовете и зеленчуците, по възможност, трябва да се консумират небелени. Така се запазват ценните вещества, които често се съдържат в кората, твърдят немски експерти.

В 100 грама ябълки, например, съдържанието на витамин С и фолиева киселина е съответно 16 милиграма и 12 микрограма. В същото количество обелен плод те са почти
наполовина по-малко.

За небелената ябълка знаем също, че има редица ползи за здравината и белотата на зъбите ни.

Експертите препоръчват още продуктите да бъдат измити преди нарязването с цел съхраняване на полезните им хранителни вещества.

Освен това, най-добре е плодовете и зеленчуците да се подлагат на обработка веднага след нарязването им. Ако например нарязано зеле или настъргани ябълки престоят два часа, те губят 62% от ценния витамин С.

Експертите напомнят, че начинът да се забави тази загуба е нарязаните парчета да се
поръсят с оцет или лимонов сок и да се съхраняват на хладно място.

За да се съхрани най-голямо количество витамин С при обработката на зеленчуците, най-добре е те да се задушават с минимално количество вода.

7 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



17
Не е посочен 11.09.2012|16:29
Обаче и нитратите са в кората.
16
Не е посочен 11.09.2012|14:15
То хубаво да се възползваме, ама като нямаме време!
15
Не е посочен 11.09.2012|14:06
Ами ние ги знаем къде са, ама май предпочитаме да си ги купим от аптеката направо!
14
Не е посочен 11.09.2012|14:02
Абе вече както бъразме се храним само с глупости!
13
Не е посочен 11.09.2012|13:57
Ами то сега живеем в такива времена, че никога нямаме време!
12
Не е посочен 11.09.2012|11:59
понякога като нямаме много време , забравяме да ги консумираме по този начин
11
Не е посочен 11.09.2012|11:50
зеленчуци , който не яде , той голям не ще да порасте :)
10
Не е посочен 11.09.2012|11:22
абе колкото и странно да звучи , сигурно има и такива хора , които не се сещат да ги мият :)
9
Не е посочен 11.09.2012|11:11
тези неща са ни пределно ясно , особено да мия зеленчуците :)
8
Не е посочен 11.09.2012|10:32
Ябълки много обичам, ама да се от сорта - златна превъзходна - леко накиселяват и имат светлорезидав цвят - те са ми любимите ябълки :)
7
Не е посочен 11.09.2012|10:28
Специално зеленчукът, който е изобразен на фотоса с усминхатата подрастваща дама - не можете да ме накарате да го ям - за мен това е нещо много отвратително.
6
Не е посочен 11.09.2012|09:48
Идва сезона на любимите ми задушени зеленчуци.. :)
5
Не е посочен 11.09.2012|09:32
не си представям как може да се случи да си нарежа ябълка и да я залея с оцет за да и се съхраняли там витамините:)
4
Не е посочен 10.09.2012|17:00
Най-добре обаче е да се консумират веднага. Жалко че през зимата е доста ограничено ползването на пресни зеленчуци. добре поне, че са цитрусите.
3
Не е посочен 10.09.2012|16:55
Беля задължително,защото с тези нитрати просто не ми се мисли за последиците след това!
2
Не е посочен 10.09.2012|16:09
Ценните вещества в най-големи количества се съдържат и веднага след откъсването на плода/зеленчука, за това е хубаво ако можем да хапваме предимно пресни току-що откъснати такива.
1
Не е посочен 10.09.2012|14:55
Не го знаех това за оцета или лимоновия сок. Също и загубата на 62% от витамин Ц-то. Обаче много малко плодове и зеленчуци мога да си позволя да ям небелени, защото венците ми са чувствителни.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay