Плодовете и зеленчуците, по възможност, трябва да се консумират небелени. Така се запазват ценните вещества, които често се съдържат в кората, твърдят немски експерти.
В 100 грама ябълки, например, съдържанието на витамин С и фолиева киселина е съответно 16 милиграма и 12 микрограма. В същото количество обелен плод те са почти наполовина по-малко.
За небелената ябълка знаем също, че има редица ползи за здравината и белотата на зъбите ни.
Експертите препоръчват още продуктите да бъдат измити преди нарязването с цел съхраняване на полезните им хранителни вещества.
Освен това, най-добре е плодовете и зеленчуците да се подлагат на обработка веднага след нарязването им. Ако например нарязано зеле или настъргани ябълки престоят два часа, те губят 62% от ценния витамин С.
Експертите напомнят, че начинът да се забави тази загуба е нарязаните парчета да се
поръсят с оцет или лимонов сок и да се съхраняват на хладно място.
За да се съхрани най-голямо количество витамин С при обработката на зеленчуците, най-добре е те да се задушават с минимално количество вода.
7 | 0 |