Лондон 2012 обича жените

Олимпиадата започна с женски футбол, ще продължи с женски бокс и завинаги ще нокаутира половите стереотипи в спорта

Жените със сигурност не са били сред желаните същества на олимпийските игри в Древна Гърция. Имало само един начин някоя Венера да победи в тях, при това до участие не се допускала самата тя. Представлявал я нейният кон - явно бойните животни се ползвали с по-голяма слава сред някогашните мъже. В случай, че конят спечелел, собственичката му все пак била награждавана. Но нямала право да се появи лично, за да бъде окичена с лавровия венец.

Положението на дамите в спорта не се променило особено и по време на олимпийския ренесанс от XIX век. На първите официални модерни игри в Атина, 1896 година, също нямало атлети от нежния пол. Основателят на Международния олимпийски комитет смятал, че включването им би било "непрактично, безинтересно, неестетично и неправилно". Уау! Този човек дали не е бил женомразец?

В крайна сметка, през 1900 олимпийският огън заблестял и за дамите. Чак 12 години по-късно обаче им позволили да се съблекат и по бански, за да се състезават в плувните дисциплини. Нито една американка не взела участие - уж либералната "Страна на свободата" все още не била готова да пусне гражданките на олимпиада, без да носят дълги поли.

Можем само да се радваме, че живеем във времена, в които обществото вече е направило своя овчарски скок в преодоляването на половата дискриминация. А тази година можем да се радваме особено много. Организацията на спортното събитие в Лондон показва невиждана толерантност към силните представителки на нежния пол. Ето няколко показателни примера:

Спортните събития започнаха с женски футбол
Официалната церемония по откриването на Олимпиада 2012 е днес, но съревнованията вече започнаха. При това - с дамския вариант на един от най-типичните "мъжки" спортове. Футбол. Кавалерите сториха път на дамите и първите им мачове се състояха вчера. Но преди тях, още в сряда, уменията си по игра с топката показаха женските отбори на 12 държави. Великобритания за първи път се включи на олимпийско ниво в това подразделение на любимия си спорт. И спечели! Защитничката на Arsenal Ladies Стефани Хютън изпълни чудесен гол за победното 1:0 срещу тима на Нова Зеландия.

Лондон 2012 обича женитеКрасивите футболистки: Световнопризнатата за секссимвол американска вратарка Хоуп Соло (дясно) и французойката Луиза Несиб се изправиха една срещу друга в олимпийската среща в сряда

Всички държави, дори най-строгите мюсюлмански, ще позволят на жените си да участват
След многобройни спорове стана ясно, че и последните страни в света, които упорито отказваха да пуснат поданичките си на олимпиада, са се предали. Саудитска Арабия, Катар и Бруней обещаха да включат по някоя и друга дама в представителните си отбори. Е, да, тя няма да покаже голяма част от лицето си, но дори самият факт, че ще може да покаже забрадката, е огромен скок напред. С него тазгодишните игри стават първите, в които ще има красиво дамско участие от всички над 200 страни.

Хубаво ни става, като сравним радостната статистика с положението от Атланта 1996, когато 26 държави не включиха жени в олимпийските си отбори. Говори се, че мюсюлманката от Катар дори ще получи възможността да носи националния флаг на държавата си по време на откриването довечера.  

Лондон 2012 обича женитеБързоногата Сара Атар (ляво) ще представи Саудитска Арабия, а Бахия ал-Хамад дори е избрана да носи знамето на Катар

Америка изпраща повече жени, отколкото мъже
Американците отдавна не са онези дискриминативни сухари, които не са давали на жените си да се показват по бански. Тазгодишният олимпийски отбор на САЩ дори включва повече дами, отколкото господа.

За първи път ще гледаме бокс за жени
Това беше дълга и напрегната борба, с много удари под кръста на нежния пол. Боксът е признат за олимпийски спорт още през 1904, но доскоро оставаше единствената дисциплина в летните игри, която нямаше аналог за атлети жени. Чак през 2009 МОК реши да поправи тази несправедливост и тази година за първи ще се сбъдне мечтата на боксьорките да покажат силните си крошета на олимпиада.

Лондон 2012 обича женитеМомичета за милион долара: Кейти Тейлър и Куин Ъндърууд са много известни боксьорки, но досега можеха само да си мечтаят за олимпийското злато

Освен всичко останало, по всичко изглежда, че Лондон 2012 ще бъде и олимпиадата с най-сексапилните участнички досега. Вече ви представихме някои от тях, има и още много. Само сред нашите олимпийски надежди присъстват красиви лица като като "златната рибка" Екатерина Аврамова и "най-бързата бяла жена" - Ивет Лалова

Пожелаваме успех на всички борбени дами в Олимпиадата - наши и чужди! И се надяваме впечатляващите им постижения за пореден и този път окончателен път да докажат, че в спорта няма място за полова дискриминация. Нито където и да било другаде.

13 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



5
Не е посочен 30.07.2012|12:56
в спорта няма място за полова дискриминация. Нито където и да било другаде - АБСОЛЮТНО ТОЧНО!
4
Не е посочен 30.07.2012|10:00
Галена лъсва в нов порно клип ---> P o r n o s G a l e n a . t k
3
Не е посочен 30.07.2012|08:38
аз лично много се радвам,че жените от Катар получиха свободата да се изявят!според мен това е огромна крачка напред за този свят!
2
Не е посочен 27.07.2012|22:11
http://www.5strike.com/bg/invitation/bylink/33279
1
Не е посочен 27.07.2012|17:27
Сара Атар е направо невероятно красива жена. Жалко че трябва да бяга със забрадка. Но никоя не е по-добра от нашата Ивет.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay