Антидепресираните деца

Или "поколението на лекарствата", което пие хапчета, за да се превърне от Йори - в един весел Тигър

Антидепресираните деца

Prozac и Zoloft - знаете ли за какво служат тези лекарства? В България все още е възможно и да не знаете. Ако питате амриканците обаче - о, те ги познават много добре. Все едно да им зададете въпроса, дали някога са чували думата "аспирин".

Prozac и Zoloft са антидепресанти. Легална дрога. И не само, че е легална, но и се предписва за щяло и нещяло - поне в Щатите е така. Информацията едва ли би учудила някого, нали и без това сме свикнали да се шегуваме със Страната на неограничените икономически и ограничените психически възможности на нейните жители. Смятаме ги за лабилни хора с промити мозъци, които тичат да лежат на кушетката при някой психотерапевт, ако домашният им хамстер почине.

Няма лошо. Лекуването на психиката с думи обаче е едно, а блъскането ѝ с хапчета - съвсем друго. Преди месец в същата тази страна беше публикувана книгата "Да навършиш пълнолетие на Zoloft: Как антидепресантите ни развеселяваха, предаваха и променяха същността ни" (Coming of Age on Zoloft: How Antidepressants Cheered Us Up, Let Us Down, and Changed Who We Are). Името на авторката е Катрин Шарп и в труда си тя успява да създаде невиждан досега портрет на поколението, което израства под влиянието на антидепресанти. Това е постигнато чрез впечатляваща смесица от дълбоко лични признания, многозначителни интервюта и добре описан исторически контекст.

Антидепресираните деца"Когато бях първа година в колежа, края на 90-те, антидепресантите бяха навсякъде. Prozac се появяваше по кориците на списанията. На средата на семестъра бях повалена от продължителна паническа атака и се озовах в здравния център на училището, където през сълзи разказвах на току-що завършила психиатърка за чувствата ми на страх и отчаяние. Имайки предвид какъв беше духът на времето, не бях съвсем изненадана, когато тя ме отпрати няколко минути по-късно с рецепта и щедър запас от малки картонени кутийки, пълни с красиви сини хапчета - безплатни мостри, оставени в колежа от представител на компанията производител.

Училищната психиатърка не ми предложи терапия чрез разговори. Просто каза да ходя за "проверка" на всеки няколко седмици, за да сме сигурни, че лекарствата действат.

А те действаха. Ужасяващият ми страх се изпари като лека мъгла на слънцето, а сълзите ми пресъхнаха така решително, сякаш някой им беше спрял кранчето. Скоро се почувствах по-спокойна и общителна, отколкото някога съм била.

Когато започнах да взимам антидепресанти, не познавах друг на моята възраст, който да пие такива. След няколко години вече ми беше трудно да открия млад човек, който да не ги пие. През 90-те и първото десетилетие на XXI век антидепресантите и другите психиатрични лекарства бяха модерни, моето поколение се оказа първото, което ги взимаше в значителни количества преди и след пълнолетие.

Сега младите хора се тъпчат с лекарства още по-агресивно, а лечението често започва и по-рано. При децата, както при възрастните, антидепресантите и лекарствата за хиперактивност с дефицит на вниманието често се използват в продължение на години. Тези тенденции са създали нова, но бързо разрастваща се група - млади хора, които са познавали себе си по-дълго на лекарства, отколкото без да употребяват такива."

Така Катрин Шарп започва откровената си изповед за своите и чуждите отношения със Zoloft. След това представя плашещи статистически данни: 5% от американчетата на възраст между 12 и 19 години употребяват антидепресанти, а още 6% се лекуват за хиперактивност, което прави общо 4 милиона тийнейджъри на лекарства; 62% от "антидепресираните" деца и възрастни пият хапчетата от поне две години, а 14% - от поне десет. При това не всички се намират под лекарско наблюдение. Почти една трета от тях не са посещавали специалист през последната година. Просто си пият послушно лекарствата, наблюдавайки света през розови очила и хапчета в различни весели цветове. Не само го наблюдават - тревожното е, че преживяват света по този начин.

Антидепресираните децаВ "Да навършиш пълнолетие на Zoloft" авторката задава логичния въпрос: какви щяха да бъдат всички тези млади хора, ако характерите им не се оформяха под влиянието на изкуствено режисирани настроения. "Възрастните, пиещи такива лекарства, често казват, че хапчетата ги връщат обратно към хората, които са били, преди депресията да затъмни истинската им същност. Но при подрастващите, чиято идентичност все още се изгражда, картината е по-сложна. Те не разполагат с надеждна концепция относно това, какво значи да се чувстват "на себе си", съответно нямат възможност да преценят ефекта от лекарствата върху своите променящи се характери." 

Върху тези неща размишлява Катрин Шарп в своята книга. Представя сложните взаимоотношения между младите хора и техните "вълшебни хапченца" - чрез собствените им думи. Много от интервюираните изказват мнението, че са благодарни на лекарствата, но в същото време имат натрапчиво желание да разберат в какви хора щяха да се превърнат, ако бяха изживели естествено, "чисто" годините си на съзряване.

Дали щяха да бъдат различни? Със сигурност. Да, вероятно е чудесно да бъдеш един депресиран Йори и внезапно да се превърнеш в свръхсоциалния Тигър. Но когато тази промяна се случи, докато си още дете, откъде би могъл да знаеш - дали и без нея нямаше да съзрееш в един жизнерадостен млад индивид. Като Пух, например. Все пак определените състояния водят до определени поуки, а ако състоянията се отстраняват по медицински път, и поуките няма да бъдат същите.

Разбира се, не казваме, че всеки човек с проблеми трябва да се гърчи в плашещите състояния, които са го налегнали. Само и само да не посегне към опаковката с химия. Но смятаме за задължително преди това лекарят да се опита да му помогне без блистер в ръка. А медицинските лица в Щатите рядко го правят.

Най-голямото ни притеснение е свързано с въпроса: да не се окаже, че заедно с високия стандарт на живот, към който се стремим така страстно, някой ден ще ни връхлети и същият като американския подход към настроенията? Ще дойдат ли дни, когато ще ни интересува единствено дали се усмихваме с избелените си зъби, вместо да ни интересува дали и мозъкът ни е бил избелен за тази цел? 

Антидепресираните деца

19 2
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



28
Не е посочен 06.07.2012|16:42
В това няма нищо нормално и не знам просто как тези родители не могат да се склатят,че вредят на децата си
27
Не е посочен 06.07.2012|16:02
америка даде лош тон с психотерапевтите и хапчелъциъте и европа го възприе бързо бързо, жалко
26
Не е посочен 06.07.2012|15:49
И за съм на това мнение, според мен прекалено много започнахме да се задълбочаваме в материалното, а по-чувствителните хора трудно приемат и целият този негативизъм, който струи от всякъде. И все решението не е в илачите.
25
Не е посочен 06.07.2012|15:38
статията е страхотна, прочетох я с интерес, наистина е много яка, не знам защо така се опсихари света, но подозирам, ч1е душите на хората са в криза
24
Не е посочен 06.07.2012|15:23
какви времена доживяхме , децата да са депресирани , ужас !
23
Не е посочен 06.07.2012|14:38
Много е зле положението...и ще става все по- зле...
22
Не е посочен 06.07.2012|14:34
за съжаление е така , вече и ние не знаем къде се намираме
21
Не е посочен 06.07.2012|14:29
жулят всички хапета, щото отвсякъде ни залива помия и се побъркваме - нищо хубаво не се случва, нямаме пари, новините са пълна гадост
20
Не е посочен 06.07.2012|14:19
абе какви са тези глупости ???? антидепресирани деца , спрете да пишете простотии ,детето опознава света , а вие го изкарвате полудяло !!
19
Не е посочен 06.07.2012|14:06
Изобщо не се изненадвам! Съвременните лекари са едни продавачи на илачи, които не лекуват първопричината, а нейните симптоми и така се превръщаме в едни спонсори на фармацевтичните компании, които ни тровят! Депресивните състояния могат да бъдат повлияни по много други начини!
18
Не е посочен 06.07.2012|13:56
Депресията е много коварно емоционално състояние, което ако не се открие навреме може да доведе до пагубни последствия.В случаите, в които лекарят предпише антидепресант той трябва да бъде използван, в противен случай болният може да достигне до самоубийство или състоянието му да се превърне в хронично, което го прави по-трудно лечимо.
17
Не е посочен 06.07.2012|13:13
няма ли някакъв друг начин да им се помогне на децата, когато са тъжни?
16
Не е посочен 06.07.2012|12:38
Не я разбиран тази мания да си тъпчеш детето с антидепресанти от малко. Това е престъпление.
15
Не е посочен 06.07.2012|12:32
не ми се вижда особено добра идея да се дават подобни лекарства на деца, сигурно има и други начини да им се повдигне серотонина!
14
Не е посочен 06.07.2012|12:27
Разбира се. Масово явление е, особено в пубертета. У нас конкретно депресивните състояния започват с кандидатстването за гимназия. След това се засилват със сблъскването с нова среда, липсата на внимание от страна на родители, пренебрежителното отношение на масата учители. Има деца, които признават "ЗА моите родители аз съм една ходеща оценка, колкото по-висока е тази оценка, толкова повече пари ми дават". Лесно можете да си представите какво е усещането. Неизбежно е състоянието на депресия, но всеки преминава през нея по различен начин. Най-страшното у нас е, че в град с размерите на Варна, всяка година във всяко училище има средно по един опит за самоубийство. Но от министерството не допускат да се говори за проблема, превръщат го в тема табу и лъжат, че проблемът не съществува.
13
Не е посочен 06.07.2012|12:22
Г-жо Раева, сериозно ви препоръчвам да идете да се прегледате! Първо - Статията не касае България, а вероятно Вие нямате толкова богати наблюдения в/у щатите, колкото са тези на автора. Второ - "И когато един човек има депресия е много по-добре да започне да пие лекарства, отколкото да се самоубие от черни мисли." Един от признаците, че човек е в депресия е когато търси помощ, говори за проблемите си. И едва след това, ако не му се обръща внимание започва да мисли за самоубийства. Освен това процесът от "червената лампа" с търсенето на помощ до мислите за самоубийство е много дълъг и минава през различни съпровождащи етапи, които също могат да бъдат лесно разпознати. Включват затваряне в себе си, моменти на агресия, спонтанен плач или дори смях, преминаване от едно крайно в друго крайно емоционално състояние. Очевидно сте от хората, които не са в състояние да улавят депресивни и суицидни интенции. В случай на депресия най-доброто, което може да се направи за човека е да се говори с него, да се изслуша, да се успокой, в най-тежките случаи, когато всичко изброено не помага се насочва към специалист, а не се тъпче с лекарства. Ако работата беше в лекарства, да затваряме всички в лудниците, да ги вързваме за леглата и да ги тъпчем с лекарства. Това са крайни мерки, замъгляващи съзнанието и убиващи същността на човека. Дори убиващи човека!!! Ама много е типично за българите да се самолекуваме и да сме много компетентни. Ако имате желание ще ви препоръчам литература по въпроса, за да не се излагате с подобни идиотски твърдения.
12
Не е посочен 06.07.2012|11:52
децата да са депресирани ???
11
Не е посочен 06.07.2012|11:31
Това е ужасяваща перспектива,наистина нещата ще излязат от контрол!В щатите наистина тъпчат децата с какви ли не хапчета,за енергия,за да са по-концентрирани,за да са по-спокойни.Те ги правят наркоманчета от малки
10
Не е посочен 06.07.2012|09:40
Не е правилно, разбира се. Тровят си децата от малки и после защо като пораснат стават лабилни.
9
Не е посочен 06.07.2012|09:39
Наистина, на американците им се скапва психиката още от малки. Това не е случайно. правителството това цели, защото хората със слаба психика са вечно уязвими и лесно се манипулират и контролират.
8
Не е посочен 06.07.2012|09:37
А ние българите сме омагьосани от идеализираната представа за САЩ, стремейки се да имам техния начин на живот и не осъзнаваме че този прогрес който цари там води със себе си и много по-дълбоки и сериозни проблеми засягащи човешката психика.
7
Не е посочен 06.07.2012|09:34
Аз не мога да си обясня защо правителството е въвело закони според които такива антидепресанти да се предписват на деца на възраст 12+. Проблемът идва от там.
6
Не е посочен 06.07.2012|09:22
според мен не е правилно децата да се тъпчат с хапчета,има далеч по-безболезнени и в същото време не по-малко ефективни методи за тях,илачите не са решение за едно депресирано,тъжно или хиперактивно дете
5
Не е посочен 06.07.2012|09:02
аз мисля,че няма как да има единен метод за всички,ако детето има проблем,то е добре да иде на лекар,ако не може да му помогне с думи,то ще му предпише лекарства и това е нормално,но пък нашето поколение е израснало на свобода и без никакви лекарства и мисля,че се чувстваме страхотно
4
Не е посочен 06.07.2012|08:33
С голяма част от статията не мога да се съглася. Личи си, че е писана от човек, който няма преки наблюдения и само е дочул от тук- от там какво се случва и пресял всичко през собственото си сито, като се е опирал и на някои застъпени клишета. Да, не е нормално от малки децата да се тъпчат с лекарства, но това се случва всеки ден навсякъде - дали ще са антидепресанти или друг химикал - случва се, още от бебета има сиропчета за кашлица и т.н. А хиперактивността и дислексията не са по-малко тревожни от грип, даже са много по-сериозни и трудно може да се преборят само с приказки и рисунки. И когато един човек има депресия е много по-добре да започне да пие лекарства, отколкото да се самоубие от черни мисли. С това че трябва лекарско внимание първо и т.н. съм съгласна. Най-малкото е опасно да ти изписват не нещо, ако не ти знаят на 100% проблема.
3
Не е посочен 05.07.2012|22:39
Прозак и золофт са с различно действие.Нелепо е сравнението с дрога.Золофт НЕ водят до привикване. Нито ти изкривяват същността, още по малко те правят щастлив.(!) Що за изкривяване на фактите?? Но това е ситуацията в нашия век- стресът съсипва, затова има масово използване на антидепресанти.
2
Не е посочен 05.07.2012|19:33
Невероятно точна, адекватна и в същото време потресаваща картина е описана. За щастие у нас децата не се насочват толкова лесно към антидепресантите, за съжаление сами посягат към алкохола, цигарите и наркотичните вещества. Нямам представа кой от двата варианта е по-добър, дали под лекарско наблюдение да се тровиш или самосиндикално. Но със сигурност решението на проблема е общуването. Няма значение какво говорим на децата, важното е да даваме положителен пример с думите и действията си.
1
Не е посочен 05.07.2012|19:13
Това е ужасяващо...но и аз съм чувала,че дават на децата някакви стимуланти!Престъпление е да захранват децата от малки с боклуци,не стига,че няма нищо истинско вече в храната,ами и това
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay