На 18 март, понеделник, започват постите преди Великден. Те продължават 7 седмици и са в идеалния предпролетен период, в който организма така или иначе има нужда от почивка. Колегите ни от Kulinar.bg ни разказаха малко повече за вредите и ползите на постенето.
От медицинска гледна точка постът е идеално балансирана система за здравословно хранене. Често хората се хранят нерационално, като претоварват организма си с белтъчини (набавени най-вече с месо и месни продукти).
От медицинска гледна точка постът е идеално балансирана система за здравословно хранене. Често хората се хранят нерационално, като претоварват организма си с белтъчини (набавени най-вече с месо и месни продукти).
Временното ограничение (в количествен и качествен аспект) на храната кара организма да работи "на по-бавни обороти". Освен че тялото се изчиства от токсини, то се пренастройва по-лесно към смяната на сезоните и към преминаването към друг тип хранене.
Менюто, в което преобладават зърнените храни, зеленчуците, гъбите и плодовете, е изключително полезно и здравословно. Изцяло се изключват месните и млечните продукти, птици, яйца – всички белтъчини с животински произход. Риба може да се яде в определени дни, растителни мазнини – само в събота и неделя.
Въпреки това, в постната храна се съдържат всички хранителни вещества, необходими за поддържането на нормална жизнена дейност.
Основни източници на белтъчини са соята, граха, фасула, лещата, нахута; на въглехидрати – ръжения хляб, картофите, цвеклото, ориза, елдата; витамини се съдържат в картофите, прясното зеле, репичките, салатите, зеления лук, цитрусовите плодове.
Великденският пост се пада по време, когато тялото изпитва остра нужда от витамини и минерали. Затова се препоръчва приемането на витамини и шипков и зелен чай.
Най-опасен е недостигът на витамин В1, от който отслабва нервната система. Този витамин се съдържа в бобовите и житни храни (зародиш, ръжен хляб, пшеничен пълнозърнест).
Храната може да се посоли малко повече. Недостигът на сол води до разстройство на работата на сърдечния мускул, слабост и световъртежи.
Желязото също е необходимо за правилното функциониране на организма и се набавя, заедно с белтъчини, чрез гъби (най-вече манатарки).
В меда се съдържат цял спектър от необходими вещества: желязо, магнезий, мед, хлор, калций, натрий, фосфор, алуминий и др. Две чаши прясно изцеден сок на ден зареждат с витамини и подпомагат перисталтиката.
И така, постът не е диета, а важна част от живота на всеки вярващ. Той е съпроводен с молитва.
Постът не е вреден за тялото, дори напротив – така то се пречиства от токсини и става по-устойчиво към заболявания и инфекции.
Постът показва, че човек има нужда от съвсем малко неща, за да живее; здравето му зависи не от изискани и сложни ястия, а от обикновени храни и напитки.
Постът много скоро показва пороците и страстите, които господстват в човешкото сърце, това, което плътта обича най-много.
Освен това, постът прави хората по-склонни да се молят и да размишляват за Бога и за живота.
Дори да не сте религиозни обаче, може да постите, за да пречистите организма си. Намерете десетки идеи за постни ястия в Kulinar.bg!
Дори да не сте религиозни обаче, може да постите, за да пречистите организма си. Намерете десетки идеи за постни ястия в Kulinar.bg!
22 | 1 |