Постите - вредни или полезни?

В постната храна се съдържат всички необходими хранителни вещества

Постите - вредни или полезни?
На 18 март, понеделник, започват постите преди Великден. Те продължават 7 седмици и са в идеалния предпролетен период, в който организма така или иначе има нужда от почивка. Колегите ни от Kulinar.bg ни разказаха малко повече за вредите и ползите на постенето.

От медицинска гледна точка постът е идеално балансирана система за здравословно хранене. Често хората се хранят нерационално, като претоварват организма си с белтъчини (набавени най-вече с месо и месни продукти).
 
Временното ограничение (в количествен и качествен аспект) на храната кара организма да работи "на по-бавни обороти". Освен че тялото се изчиства от токсини, то се пренастройва по-лесно към смяната на сезоните и към преминаването към друг тип хранене.
 
Менюто, в което преобладават зърнените храни, зеленчуците, гъбите и плодовете, е изключително полезно и здравословно. Изцяло се изключват месните и млечните продукти, птици, яйца – всички белтъчини с животински произход. Риба може да се яде в определени дни, растителни мазнини – само в събота и неделя.
 
Въпреки това, в постната храна се съдържат всички хранителни вещества, необходими за поддържането на нормална жизнена дейност.
 
Основни източници на белтъчини са соята, граха, фасула, лещата, нахута; на въглехидрати – ръжения хляб, картофите, цвеклото, ориза, елдата; витамини се съдържат в картофите, прясното зеле, репичките, салатите, зеления лук, цитрусовите плодове.
 
Великденският пост се пада по време, когато тялото изпитва остра нужда от витамини и минерали. Затова се препоръчва приемането на витамини и шипков и зелен чай.
 
Най-опасен е недостигът на витамин В1, от който отслабва нервната система. Този витамин се съдържа в бобовите и житни храни (зародиш, ръжен хляб, пшеничен пълнозърнест). 
 
Храната може да се посоли малко повече. Недостигът на сол води до разстройство на работата на сърдечния мускул, слабост и световъртежи.
 
Желязото също е необходимо за правилното функциониране на организма и се набавя, заедно с белтъчини, чрез гъби (най-вече манатарки).
 
В меда се съдържат цял спектър от необходими вещества: желязо, магнезий, мед, хлор, калций, натрий, фосфор, алуминий и др. Две чаши прясно изцеден сок на ден зареждат с витамини и подпомагат перисталтиката.
 
И така, постът не е диета, а важна част от живота на всеки вярващ. Той е съпроводен с молитва.
 
Постът не е вреден за тялото, дори напротив – така то се пречиства от токсини и става по-устойчиво към заболявания и инфекции.
 
Постът показва, че човек има нужда от съвсем малко неща, за да живее; здравето му зависи не от изискани и сложни ястия, а от обикновени храни и напитки.

Постът много скоро показва пороците и страстите, които господстват в човешкото сърце, това, което плътта обича най-много.
 
Освен това, постът прави хората по-склонни да се молят и да размишляват за Бога и за живота.

Дори да не сте религиозни обаче, може да постите, за да пречистите организма си. Намерете десетки идеи за постни ястия в Kulinar.bg!
22 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



7
Не е посочен 18.03.2013|17:10
Като пости човек прочиства организмът си от натрупаните шлаки и според мен те не са вредни.
6
Не е посочен 18.03.2013|15:11
В зависимост от това как се изпълняват могат да бъдат и вредни, тъй като някои хора през този период наблягат на не толкова здравословни храни.
5
Не е посочен 18.03.2013|13:29
Поста е доказано пречистващ за организма,но в никакъв случай не бива да се мисли,че това е един вид диета!
4
Не е посочен 18.03.2013|13:26
Леки и спасителни пости на всички православни християни!
3
Не е посочен 18.03.2013|13:07
Много съм ЗА постите, тъй като това един период от време, в който даваме почивка на храносмилателния си тракт и на ума си. Не трябва в никакъв случай да се разглежда като някаква диета.
2
Не е посочен 18.03.2013|12:49
От постите човек се пречиства. Само, че аз последните две години не мога да се организирам да изкарам целите пости, а само последната седмица. Много е важно, след това захранването. То трябва да започва предимно със супи и постепенно вече към друго.
1
Не е посочен 18.03.2013|08:53
Постите са невероятна възможност човек да прочисти организма си, но естествено и постите, при които се набляга на тестени храни и вредни въглехидрати, но наистина не са най-добрия вариант.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay