7 неща, които да консумирате при бременност

7 неща, които да консумирате при бременност
Canva

Правилното и здравословно хранене по време на бременност е от изключителна важност, тъй като това влияе на здравето на майката и развитието на бебето. Ето някои от ключовите храни и хранителни елементи, които са важни по време на бременност:

Фолиева киселина

Това вещество е от съществено значение за развитието на централната нервна система на бебето. Храни, богати на фолиева киселина, включват зеленчуци (спанак, броколи), цитрусови плодове, бобови култури и фолиева киселина, добавена към хранителни продукти.

Желязо

Необходимо е за преноса на кислород в червените кръвни клетки и предотвратява анемията. Източници на желязо включват червено месо, птиче месо, риба, яйца и желязови добавки.

Калций

Важен за здравето на костите и зъбите на майката и развитието на бебето. Млечни продукти, зеленчуци (като броколи и спанак), съдържащи калций храни и калциеви добавки могат да са полезни.

Белтъчини

Необходими за растежа и развитието на бебето и поддържането на здравето на майката. Източници на белтъчини включват месо, риба, яйца, млечни продукти, тофу, бобови култури и ядки.

Омега-3 мастни киселини

Важни за развитието на мозъка и зрението на бебето. Риба (особено мазните като лосос, скумрия и сардели), орехи и семена на чия са добри източници.

Фибри

Поддържат нормалната функция на червата и предотвратява запек. Намират се в плодове, зеленчуци, зърнени храни и бобови култури.

Витамин D

Необходим за абсорбцията на калций и здравето на костите. Осигурява се чрез изложение на слънце и консумация на храни като риба, яйца и зърнени храни, обогатени с витамин D.

Хидратация

Поддържането на достатъчно ниво на течности е важно, особено през бременността, за да се предотврати обезводняване.

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay