Астигматизъм - какво представлява, защо се получава и как се лекува?

Астигматизъм - какво представлява, защо се получава и как се лекува?
Pexels

Астигматизмът е вид рефракционна грешка в зрението, която представлява несъвпадение във формата на предна повърхност на окото (корнея) и/или лещата със задната повърхност на окото (ретината). Това несъвпадение води до различни фокусни точки и пречи на нормалното зрение.

Причините за астигматизма могат да бъдат разнообразни:

Форма на роговицата: Астигматизмът може да се дължи на неправилна форма на предната повърхност на корнеята (повърхността на окото). Вместо да бъде сферична, корнеята може да е по-извита в една посока от другата.

Форма на лещата: Астигматизмът може да се дължи и на неправилна форма на вътрешната леща на окото.

Смущения во време на развитие на окото: При някои хора астигматизмът може да се появи поради проблеми в развитието на окото по време на детството.

Генетични фактори: Рискът от астигматизъм може да бъде увеличен при наличие на семейна предразположеност.

Астигматизмът се диагностицира чрез очен преглед от офталмолог. Лечението на астигматизма обикновено включва:

Очила и контактни лещи: Лечението на астигматизма често включва носенето на специални очила или контактни лещи, които коригират различните фокусни точки и връщат зрението към нормално.

Лазерна корекция (LASIK): За хора с постоянен астигматизъм, лазерната корекция може да бъде избрана като възможност. Тази процедура включва използването на лазер, за да промени формата на корнеята и вътрешната леща на окото, така че да се фокусира правилно на ретината.

Интраокуларни лещи: За хора с по-силен астигматизъм, интраокуларните лещи (лещи, поставяни в окото) могат да бъдат използвани като алтернатива.

Лечението на астигматизма зависи от степента и характеристиките на състоянието. Ефективността и подходът към лечение трябва да бъдат определени след консултация с офталмолог.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay