Диастаза- какво представлява и как можем да се справим?

Диастаза- какво представлява и как можем да се справим?
Pexels

Диастазата е състояние, при което ректусният мускул (мускулите на корема) се разделя по средата на корема поради ослабване или разтягане на свързващите тъкани, които го държат на място. Това се нарича "диастазис на ректуса" или просто "диастаза". Това често се случва по време на бременността, но може да засегне и мъже и жени по всяко време в живота.

Ето някои общи симптоми и фактори, свързани с диастазата:

Изпъкнал корем: Тъй като мускулите на корема се разделят, може да се появи изпъкнал корем, който е по-очевиден при напрежение или при определени движения.

Болка в корема: Диастазата може да бъде свързана с болка или дискомфорт в областта на корема.

Слабост в коремните мускули: Разделените мускули могат да доведат до слабост в областта на коремните мускули, което може да създаде проблеми с вдигането на тежки предмети или изпълнението на определени физически упражнения.

Справянето с диастазата може да включва:

Физически упражнения: Някои специфични упражнения могат да помогнат за стягането на мускулите на корема и намаляване на диастазата. Физиотерапевти и инструктори по фитнес могат да предоставят ръководство за подходящите упражнения.

Коригиращо бельо: Носенето на коригиращо бельо, като корсет, може да помогне при диастазата, като поддържа мускулите на корема на място.

Хирургични процедури: В някои сериозни случаи на диастаза, когато консервативните методи не довеждат до желаните резултати, може да се наложи хирургично лечение.

Важно е да се консултирате с лекар или физиотерапевт, ако смятате, че сте засегнати от диастаза, за да получите индивидуални съвети и план за лечение, подходящ за вашата ситуация. Не трябва да се пренебрегва диагнозата и лечението, тъй като диастазата може да доведе до други здравословни проблеми, ако не се вземат мерки.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay