Защо здравецът носи здраве?

Разберете кои са полезните му свойства

Защо здравецът носи здраве?

Здравецът е навсякъде - по градинки и детски площадки, но малко хора всъщност знаят за неговите полезни свойства. Древните лечители вярвали, че колкото по-силен е ароматът на едно растение, толкова по-подходящо е то в борбата с болестите. Може би именно свежото ухание на здравеца го прави символ на бодрост, здраве и дълголетие.

Разпространено е и поверието, че саксия здравец на прозореца или в спалнята е сигурна гаранция за дълъг и щастлив живот. Смята се, че родината на билката е Източното Средиземноморие, но е разпространен по целия свят. Полезните свойства на растението са навсякъде – в листата, дръжките, цветовете и корените.

Българското наименование на лечебната билка съвсем не е случайно.  Коренът на думата идва от "здраве", имено заради лековитите съставки за организма, правейки го неразделна част от народната медицина. Здравецът има силен имунностимулиращ ефект. Подобно на чеъсна той унищожава микробите и вирусите, като действа радиозащитно при радиация.

Листата на билката са най-лековити по време на цъфтежа. Изключително добри са резултатите и при прилагане на корените на растението. Деистват капиляроуспокояващо, противовъзпалително, при сърбящи кожни възпаления и др.

В здравеца се съдържа също рутин – мощен антиоксидант, спомагащ за абсорбирането на витамин С. В българското масло пък съдържанието на герамицин достига 65%.Цветовете на билката се използват и за обагряне на тъкани в син цвят.

Ако тази статия ви е харесала, станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook!

13 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay