Защо ходенето по голяма нужда е различно, когато сме в цикъл?

Защо ходенето по голяма нужда е различно, когато сме в цикъл?
Canva

Преди и по време на менструалния цикъл жените често изпитват различни физически и психологически промени. Една от причините, поради които жените може да изпитват силно желание да ходят до тоалетна по голяма нужда, може да бъде свързана с въздействието на хормоните, които регулират цикъла.

През цикъла нивата на определени хормони, като прогестерон и естроген, се изменят, което може да доведе до промени в функционирането на червата и мускулатурата в областта на таза. Тези хормонални промени могат да повлияят върху перисталтиката на червата (движението на храната през червата) и да доведат до увеличено чувство за напълненост или нужда от изпразване.

Също така, физическите и емоционални изменения, които могат да се случат по време на цикъла, могат да повлияят на чувствителността към този вид физиологични процеси. Накратко, това може да обясни защо някои жени изпитват по-силно желание да посещават тоалетната по голяма нужда през този период.

През първите дни от менструацията мнозина могат да изпитват дискомфорт и неприятни симптоми. Ето няколко съвета, които може да ви помогнат да се справите с тези неудобства:

Топлинна терапия:

Поставете топла бутилка с вода върху долната част на корема. Топлината може да помогне да се релаксират мускулите и да се облекчи болката.

Аналгетици и противовъзпалителни:

Вземете лекарства като аспирин, парацетамол или ибупрофен, които могат да помогнат при болките и възпаленията. Винаги следвайте указанията на опаковката или се консултирайте с лекар.

Почивка и релаксация:

Отделете време за почивка и релаксация. Хората често подценяват влиянието на стреса върху физическото благополучие. Практиката на релаксационни техники като дълбоко дишане, йога или медитация може да помогне да се намали дискомфортът.

Подходяща хидратация:

Приемайте достатъчно течности, за да се избегне дехидратацията, която може да усили дискомфорта.

Топла вана или душ:

Вземете топла вана или душ, които могат да помогнат за релаксацията на мускулите и облекчаването на дискомфорта.

Приложете компрес:

Поставете топъл компрес върху долната част на корема за облекчаване на болката.

Избягвайте кафеин и никотин:

Ограничете консумацията на кафеин и никотин, които могат да усилят раздразнението и дискомфорта.

Здравословен начин на живот:

Поддържайте здравословен начин на живот с редовна физическа активност и здравословно хранене.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay