Здравословни навици, с които не бива да прекалявате, защото може да имат обратен ефект

Здравословни навици, с които не бива да прекалявате, защото може да имат обратен ефект

Може да се почувствате заобиколени от много информация, която твърди, че ви "напътства" за това как да станете "по-здрави" или "по-щастливи", обещавайки да добавите "повече" към живота си. Предлагаме да не вярвате на всичко, което чувате или четете. Някои митове са точно това: митове. Истината е, че всичко трябва да бъде умерено и нищо прекалено не е добре. И това важи и за супер здравословните неща, като пиенето на вода. 

Ето кои са здравословните навици, с които не бива да прекалявате:

1. Пиенето на 8 чаши вода всеки ден

Ако сте жадни, препоръчително е да вземете бутилка вода и да я изпиете - особено ако живеете на горещо място или току-що сте тренирали. Но не забравяйте, че и други напитки съдържат вода, като чай или сода, така че приемът на вода като цяло е по-висок.

Пиенето на твърде много вода всъщност може да бъде опасно за вас, тъй като бъбреците ви не могат да се отърват от излишната вода. Всички ние имаме различни тела, така че може да се нуждаете от повече или по-малко от 8 чаши на ден. И няма научно доказателство, че излишната вода носи ползи за здравето.

Здравословни навици, с които не бива да прекалявате, защото може да имат обратен ефект

2. Яденето на много моркови, защото те могат да ви помогнат да виждате на тъмно

Това всъщност не е вярно. Въпреки че морковите са много здравословен зеленчук, който да включите във вашата диета, те няма да ви дадат нощно виждане. Те наистина са богати на витамин А, който помага за зрението, но няма да ви помогне на тъмно. Това е мит, който идва от 40-те години на миналия век.

Въпреки че морковите са здравословни, яденето на прекалено много от тях може да причини състояние, наречено каротенемия, което причинява обезцветяване на кожата поради бета-каротина в тях. Няколко други плодове и зеленчуци също имат този пигмент в себе си.

3. Спането повече през почивните дни може да ви помогне да наваксате загубения сън

Сънят е от съществено значение за доброто физическо и психическо здраве, но няма да наваксате всички тези безсънни нощи, просто като получите още няколко часа в събота. Освен това, ако спите твърде много, може да имате някои неприятни психически проблеми.

4. Измивате зъбите си след всяко хранене

Миенето два пъти на ден е препоръчителна практика, но ако изпитвате желание да миете зъбите си след всяко хранене, помислете отново. Може да увредите зъбите си, вместо да се погрижите за тях. Ако сте яли или пили нещо киселинно, не мийте зъбите си веднага, в противен случай може да премахнете зъбния емайл. Изчакайте поне 30 минути до един час преди четкане.

5. Замествате захарта със заместители

Да не прекалявате с приема на захар е разумно нещо, но премахването й напълно и подмяната й с всякакви подсладители също може да не е най-мъдрото решение. Някои от тези опции са напълно изкуствени и могат да имат дългосрочни странични ефекти.

6. Приемате хранителни добавки

Това, че чувате, че хората ги вземат, не означава автоматично, че и вие трябва. Ако сте веган и имате дефицит на витамин В12, това е разбираемо. Но високите дози витаминни добавки не предотвратяват някои здравословни проблеми и дори могат да бъдат вредни, според проучване. Опитайте се да изберете разнообразна диета с протеини, въглехидрати и мазнини.

7. Замествате храненето си със смути

Смутитата са страхотни, но най-вече съдържат плодове, вода и мляко. Те не ви осигуряват необходимите хранителни вещества, от които тялото ви се нуждае. Освен това много смутита съдържат голямо количество плодове и яденето на всички наведнъж може да повиши кръвната Ви захар, което да доведе до скок на инсулина. Това може да доведе до излишни килограми. 

Здравословни навици, с които не бива да прекалявате, защото може да имат обратен ефект

8. Не приемате достатъчно количество въглехидрати

Кето диетата стана популярна в цял свят, защото хората всъщност отслабват с нея. Когато не ядете въглехидрати, тялото ви трансформира останалите мазнини в енергията, от която се нуждаете, за да функционирате. В дългосрочен план, ако не ядете въглехидрати, това няма да доведе до нищо добро. Можете да опитате да премахнете преработените въглехидрати, като бяло брашно или бяла захар, но пълнозърнестите храни съдържат много фибри.

9. Използвате слънцезащитни продукти

Слънцезащитният крем може да ви предпази от определени кожни заболявания, но това не означава, че слънцето е вашият враг номер едно. Използването на твърде много слънцезащитни продукти може да ви остави с дефицит на витамин D. И хората с по-тъмни тонове на кожата не се нуждаят непременно от слънцезащитни продукти. Експертите препоръчват 10 до 15 минути дневно излагане на слънце, за да приемете необходимия витамин D, който помага да се избегне депресията. 

10. Тренирате всеки ден 

Никой не може да отрече ползите от спортуването, но тренировките всеки ден не оставят тялото ви да почива. А почивката е важна за възстановяването на мускулите и за цялостната релаксация на тялото ви. Прекаленото трениране може да изложи тялото ви на голям стрес и нивото на кортизол може да се увеличи значително.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay