Има ли олово в чашите Stanley?

Има ли олово в чашите Stanley?

Това е класическият жизнен цикъл на една уелнес тенденция: Първоб полудяваме по нея, а ча после се сещаме да проверим дали е възможно да ни навреди по някакъв начин. Най-новата тенденция, достигнала този етап, са прословутите чаши Stanley — но съобщенията за опасностите от най-известните бутилки за вода в TikTok може да са силно преувеличени.

Видеоклипове на младежи, които плачат от радост, докато разопаковат чаши Stanley в коледната сутрин, доведоха до нов скок в популярността на бутилките с вода. Но с това ново внимание дойдоха твърденията, че чашите Stanley съдържат олово.

Това не е съвсем нов слух. Въпроси относно чашите Stanley, съдържащи олово, за първи път започнаха да циркулират миналата година. Публикацията на една майка в TikTok, която твърди, че бутилката с вода на нейните малки деца е дала положителна проба за олово, стана особено популярна.

Но с видеата на тиктокърите, които тестват своите Stanleys, POPSUGAR ПРЕДЕОСТАВЯТ информация от експерт. Дано не се налага да изхвърляте любимата си чаша...

Защо хората смятат, че чашите Stanley съдържат олово?

В изтрит след това видеоклип, публикуван в TikTok през лятото на 2023 г., майка направи експеримент, използвайки домашен тест за олово в долната централна част на чашата Stanley на нейните малки деца и тестът се оказа положителен за олово.

Това видео стана много популярно и накара други хора да се заснемат, докато тестват своите бутилки за вода за олово, но това не беше първият път, когато някой повдигна въпроса за оловото във вакуумно изолираните бутилки за вода. Няколко месеца по-рано Тамара Рубин публикува в блога си Lead Safe Mama за чашите Stanley и оловото, използвано в тяхното производство.

Технически има олово в чашите на Stanley и в повечето вакуумно изолирани бутилки за вода, но това много рядко представлява риск за потребителите.

Самият бранд признава, че компанията използва "стандартни пелети за индустрията за запечатване на вакуумната изолация в основата на продуктите; запечатващият материал включва известно количество олово", според често задаваните въпроси на уебсайта на Stanley.

Повечето вакуумно изолирани бутилки за вода за многократна употреба използват оловно запояване, защото това е най-лесният и евтин метод, казва д-р Джун Ву , професор по околна среда и професионално здраве в UC Irvine Public Health . — Не са само Stanley.

Въпреки това, оловният припой е напълно затворен от неръждаема стомана и не влиза в контакт с вашата напитка, казва д-р Ву. "Рискът от излагане на олово е наистина нисък, освен ако защитното покритие липсва или е повредено", обяснява тя.

Според екранни снимки, показани от Daily Dot, в оригиналното видео, публикувано в TikTok, изглеждаше, че защитното покритие липсва, което може да обясни защо тестът на майката е положителен. Често задаваните въпроси на Stanley отбелязват: "В редките случаи основната капачка на продукт се отделя поради обикновена употреба и излага този печат, той отговаря на условията за нашата доживотна гаранция."

Също така трябва да запомните: всяка следа от олово всъщност не попада в кръвта ви, казва д-р Ву. "Едно е оловото да присъства в околната среда и в потребителските продукти, но друго е колиеството олово, което всъщност попада в тялото ви", обяснява тя. "Оловото определено е опасно и искаме да сведем до минимум употребата му в околната среда, но не знаем колко олово в припоя е бионалично и всъщност може да се абсорбира в тялото."

Освен малката спойка, основното тяло на чашата е направено от рециклирана неръждаема стомана и прахово покритие, което Stanley гарантира, че е безопасно и без BPA. Още по-добре, всички продукти на Stanley са одобрени и безопасни за употреба с храни и напитки.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay