Как да се справим с косопада, причинен от дефицита на желязо

Как да се справим с косопада, причинен от дефицита на желязо
Canva

Дефицитът на желязо е често срещан проблем, който възниква, когато липсват здрави червени кръвни клетки, които да пренасят кислород до тъканите на тялото. Ако липсва желязо в диетата и тялото ви, вероятно не произвеждате достатъчно червени кръвни клетки, за да поддържате тялото си напълно окислено, което причинява желязодефицитна анемия.

Някои често срещани причини за развитие на желязодефицитна анемия са тежки менструални болки, кървене в стомашно-чревния или пикочния тракт, загуба на кръв, произтичаща от операция или нараняване или чести кръводарявания или тестове. Проблеми като болестта на Крон, целиакия, възпалително заболяване на червата и генетични заболявания също могат да попречат на тялото ви да усвоява правилно желязото.

Голям проблем, който някои хора изпитват от липсата на желязо, е косопадът. Косопадът, причинен от дефицит на желязо, се нарича телоген ефлювий и е обратимо състояние, което означава, че справянето с основната причина - дефицита на желязо - може да помогне да се възстанови растежът на косата.

Как дефицитът на желязо се отразява на косата ви?

 

Има много причини за загуба на коса, включително заболявания, генетична предразположеност, стегнати прически, хормонални проблеми, стрес, диета и много други. Въпреки това, една от причините косата ви да изтънява може да се дължи на дефицит на желязо. Всъщност проблемът е толкова често срещан, че е едно от първите неща, които лекарите изследват, когато търсят причините зад косопада. Една от първите стъпки при диагностицирането на косопад или изтъняване на косата включва проверка на нивата на феритин или желязо в кръвта. Недостигът на желязо, който причинява анемия, може пряко да повлияе на растежа и оредяването на косата.

За да започнете да лекувате косопада поради недостиг на желязо, вероятно ще трябва да се подложите на кръвни изследвания и да разберете причината за дефицита на желязо. 

Изтънялата коса, особено ако е свързана с други симптоми на желязодефицитна анемия, трябва да бъде погледната от Вашия лекар, така че да може да се изготви план за лечение за възстановяване на нивата на желязо и здравето на косата ви.

Как да увеличите нивата на желязо?

Потърсете лекарска консултация: Ако имате симптоми на дефицит на желязо, като например косопад, умора, слабост и бледост, е важно да се консултирате с лекар. Те ще ви предложат изследвания за потвърждаване на дефицита на желязо и ще ви предпишат съответното лечение.

Увеличете приема на желязо в храната си: Включете храни, богати на желязо, във вашата диета. Това включва червено месо, птици, риба, зеленчуци (спанак, броколи), зърнени култури (овесени ядки, киноа), яйца и сушени плодове (грозде, сливи).

Комбинирайте желязо с витамин C: Витамин C помага на по-доброто абсорбиране на желязо от храната. Консумирайте храни, богати на витамин C, като цитрусови плодове, ягоди, киви и папая, заедно с храните, богати на желязо.

Избягвайте хранителни вещества, които намаляват абсорбцията на желязо: Някои храни, като кафе, черен чай и млечни продукти, могат да намалят абсорбцията на желязо в организма. Ограничете консумацията им или ги консумирайте отделно от храните, богати на желязо.

Приемайте добавки: Лекарят ви може да ви препоръча да вземете желязни добавки, ако дефицитът на желязо е сериозен. Следвайте указанията на лекаря и не превишавайте препоръчителната доза.

Опитайте се да намалите стреса: Хроничният стрес може да влоши косопада. Практикувайте стресоуспокояващи техники като йога, медитация или дишане, за да намалите стреса.

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay