Какво трябва да знаете за Човешки папилома вирус (ЧПВ)?

Какво трябва да знаете за Човешки папилома вирус (ЧПВ)?
Pexels

Човешкият папиломен вирус (ЧПВ) е най-честата инфекция, предавана по полов път. 

Някои видове ЧПВ инфекция могат да се считат за опасни, тъй като могат да причинят рак на маточната шийка и други видове рак, ако не се лекуват. За съжаление, много видове ЧПВ нямат никакви симптоми, което означава, че вероятно няма да разберете, че го имате, освен ако не се изследвате.

Научете повече за възможните симптоми на ЧПВ и колко често трябва да се изследвате - така че да хванете безсимптомните типове навреме:

Какви са възможните симптоми на ЧПВ?

Повечето хора с ЧПВ не показват симптоми, така че често нямат представа, че са заразени. Но някои неракови видове ЧПВ могат да причинят брадавици по някои части на тялото.

Някои области, които тези брадавици могат да се появят, включват гениталиите, ануса, устата, гърлото или области като ръцете и краката. Брадавиците по гениталиите ви могат да се предават по полов път и могат да изглеждат като плоски лезии, малки подутини, подобни на карфиол, или малки издатини, подобни на стъбла. Брадавиците на места, различни от гениталиите, като ръцете и краката, не могат да се предават по полов път.

Независимо от местоположението на брадавицата, типовете ЧПВ, които причиняват брадавици, се считат за нискорискови и не причиняват рак. Високорисковите типове ЧПВ не причиняват симптоми, но могат да доведат до рак на шийката на матката, ако има дълготрайна инфекция. По-рядко тези типове могат също да причинят рак на вулвата, вагината, пениса, ануса или гърлото. Поради този риск от рак е важно да се изследвате и да вземете предпазни мерки срещу ЧПВ. 

Какви видове ЧПВ са опасни?

В повечето случаи вашата имунна система може да се пребори с ЧПВ инфекция и да ви попречи да развиете симптоми или здравословни проблеми. Брадавиците от неракова ЧПВ инфекция са редки, безвредни⁠ и се причиняват предимно от ЧПВ типове 6 и 11. Междувременно по-голямата част от раковите заболявания, свързани с ЧПВ, са причинени от типове 16 и 18.

Колко често трябва да се изследвате?

Ракът на маточната шийка може да отнеме няколко години, за да се развие след ЧПВ инфекция. Това означава, че ако се изследвате редовно, можете да се лекувате за ЧПВ, преди вирусът да причини рак.

Един от тестовете за рак на маточната шийка включва цитонамазка, която изследва клетки от шийката на матката, за да се види дали са ракови клетки или има риск да станат ракови. Този скрининг обаче не показва причината за рака на маточната шийка; цитонамазката не може да открие ЧПВ.

Вместо това се прави ЧПВ тест, за да се види дали дадено лице има високорисков ЧПВ и е изложено на риск от развитие на рак. Този тест може да се направи едновременно с цитонамазка.

Няма лечение за ЧПВ. Въпреки това, ако резултатите от цитонамазката са необичайни, вашият лекар ще направи допълнителни изследвания и може да премахне предраковите клетки от шийката на матката. Има и лечения за други проблеми, които ЧПВ може да причини, като локални лекарства за брадавиците.

Как можете да се предпазите от ЧПВ?

Можете да се предпазите от някои видове ЧПВ, като си поставите ваксина. Ваксината може да бъде приложена още на 9-годишна възраст. Горната граница за поставяне на такава ваксина е 26 години.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay