От колко сол се нуждаете дневно?

От колко сол се нуждаете дневно?

Една от най-важните съставки, които могат напълно да преобразят ястието, е солта. Известно е обаче, че натрият, присъстващ в обикновената сол, която консумираме ежедневно, е нездравословен. Причината е, че се смята, че натрият повишава нивата на кръвното налягане, често срещан рисков фактор за сърдечни заболявания и инсулт.

Като се има предвид рисковете за здравето, причинени от прекомерната консумация на сол, ни доведе до този въпрос – колко сол наистина имаме нужда на ден, за да сме здрави? Каква роля играе солта в нашето тяло?

Докато натрият в солта е причина за високо кръвно налягане и други сърдечно-съдови заболявания, ролята му в организма е изключително важна. Натрият се разтваря в кръвта, за да поддържа нивото на кръвното налягане. Той привлича и задържа вода, като допълнително поддържа течната част на кръвта. Натрият действа и като електролит, който е от решаващо значение за вашите клетки, за да регулира различни телесни функции, които включват хидратация, кръвно налягане и правилното функциониране на нервите и мускулите.

Въпреки че солта има положителна роля върху организма, прекалената му консумация може да е фатална. Това означава, че може да почувствате симптоми като умора, дехидратация, задържане на вода, камъни в бъбреците, язва на стомаха, високо кръвно налягане или хипертония, подуване на корема, увреждане на артериите.

Експерти препоръчван прием на 2400 милиграма сол на ден. В случай, че човек има дефицит, препоръчително е да консумира допълнително 1,5 милиграма на ден, приети в пропорционално количество, това може да доведе до състояния като мускулни крампи, повръщане, замаяност, гадене и др. Също така е силно препоръчително да не консумирате повече от пет грама сол на ден.

Вашето тяло регулира нивата на натрий, за да предотврати твърде ниските или твърде високите нива. Бъбреците играят ключова роля за контролиране на концентрациите на натрий. Бъбреците задържат натрий, когато нивата са тревожно ниски и го отделят, когато нивата са изключително високи. Хората с високо кръвно налягане и бъбречни проблеми трябва да бъдат предпазливи при консумацията на сол и да гарантират здравословната функция на тялото.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay