Почти половината от хората с хипертония не знаят, че я имат, съобщава СЗО

Почти половината от хората с хипертония не знаят, че я имат, съобщава СЗО
Pexels

Почти 50% от хората с хипертония не знаят, че я имат, според нов доклад на Световната здравна организация (СЗО).

Хипертонията (високо кръвно налягане) е един от водещите рискови фактори за смърт и инвалидност в света. Води до приблизително 10,8 милиона смъртни случая, които могат да бъдат избегнати всяка година, и е най-важният рисков фактор за ранна смърт в световен мащаб.

Въпреки това, според нов доклад на СЗО, повечето хора нямат представа, че живеят с този "тих убиец".

Имайки това предвид, СЗО призовава страните да образоват по-добре населението си за рисковете от високо кръвно налягане. Чрез ранни прегледи, лечение и образователни усилия организацията предизвика страните да се стремят да имат контролирано кръвно налягане при 50% от своите граждани.

Ето как хипертонията може да окаже толкова голямо влияние, защо хората не знаят, че имат това състояние и как най-добре да управляват хипертонията:

Какво е хипертония и защо има значение?

Вашето кръвно налягане е налягането на кръвта, която притиска стените на вашите артерии. Измерва се с помощта на две числа – систолното налягане (първото число) и диастоличното налягане (второто число).

Много здравни власти, включително СЗО, считат стойност от 140/90 mmHg за хипертония (високо кръвно налягане). Но Американският колеж по кардиология и Американската сърдечна асоциация (AHA) считат 130/80 mmHg за високо кръвно налягане.

Най-добре е да говорите с лекар, за да определите дали вашите показания се считат за високи въз основа на вашата уникална ситуация.

И двете показания [горното и долното число] са важни. Също така може да има различни цели за пациентите в зависимост от други медицински проблеми, като диабет, сърдечна недостатъчност, съдови заболявания и т.н.

Медицински специалист може да диагностицира хипертония, като провери кръвното ви налягане в кабинета или, понякога, като прегледа измерванията на кръвното налягане, които правите у дома. В повечето случаи кръвното налягане трябва да е по-високо от нормалното в повече от два случая, за да бъде диагностицирана хипертония. 

Дългосрочните усложнения, свързани с нелекуваната хипертония, включват сърдечна недостатъчност, инсулт, бъбречна недостатъчност, инфаркти, слепота и сексуална дисфункция. Често тези проблеми не са обратими, след като се появят - дори при лечение на кръвното налягане - така че намирането на проблема е първата стъпка. 

Как хората могат да имат хипертония и да не го знаят?

Хипертонията е относително асимптоматична - което означава, че обикновено не причинява много симптоми. Ето защо често се нарича тихият убиец.

Въпреки това, след като кръвното ви налягане е очевидно повишено, симптомите могат да започнат да се появяват. Някои от предупредителните знаци могат да включват главоболие, замъглено зрение, загуба на зрение и болка в гърдите.

Понякога хората също могат да развият гънка в ушната мида или отстрани на челото. Ако имате постоянно подути глезени, които не изчезват, когато спите, това е още един знак да посетите лекаря.

Но в по-голямата си част хората не могат да "почувстват" високо кръвно налягане.

То обикновено се развива постепенно в продължение на месеци до години, като често остава незабелязано, докато тялото се адаптира към него.

Но все още може да причини увреждане на сърцето, бъбреците, мозъка и други органи.

Това увреждане възниква, защото с времето, когато сърцето трябва да работи по-усилено, за да изпомпва кръв, може да има увреждане на артериите на тялото, което ги прави по-малко гъвкави.

Неконтролираното високо кръвно налягане също може да причини проблеми на артериите в мозъка ви и е свързано с проблеми с паметта и деменция по-късно в живота.

Управление и лечение на хипертония

Много хора с високо кръвно налягане могат да намалят кръвното си до здравословен диапазон, като направят избор на здравословен начин на живот.

Получаването на физическа активност, здравословното хранене, поддържането на здравословно тегло, получаването на достатъчно сън, управлението на стреса и отказването от тютюнопушенето са някои от начините, по които кръвното налягане може да се понижи без лекарства. 

Също така е важно да сте наясно колко натрий консумирате.

Всъщност AHA предлага не повече от 2300 mg натрий на ден за възрастни и в идеалния случай не повече от 1500 mg на ден за възрастни, особено тези с високо кръвно налягане. За хората с по-висок прием на натрий, дори намаляването с 1000 mg на ден може да подобри кръвното налягане и здравето на сърцето.

Храната в ресторантите също има много сол, така че намаляването на времето, в което се храните навън, може да помогне. 

За хората, които се нуждаят от лекарства за безопасно понижаване на кръвното си налягане, има много налични лекарства с добра поносимост. И ако някое не работи или причинява странични ефекти, има други, които трябва да се вземат предвид.

Първата стъпка към по-здравословен живот обаче е да проверите кръвното си налягане и да знаете вашите числа.

Предложение на СЗО за обучение по хипертония

Според СЗО най-ефективният начин за контролиране на тези рискови фактори за хипертония е чрез широкомащабни програми за обществено здраве на ниво население. В неотдавнашния си доклад те призоваха страните по света да прилагат стъпки за контрол на кръвното налягане при поне 50% от населението си.

Към днешна дата СЗО посочи, че Канада, Южна Корея и други вече са постигнали тази цел. Ако всяка страна изпълни целта, организацията прогнозира, че тези усилия биха могли да предотвратят 76 милиона смъртни случая между 2023 г. и 2050 г.

Можете да бъдете част от това движение за контролирано кръвно налягане, като проверявате кръвното си налягане редовно, започвайки от 18-годишна възраст.

Честотата на проверките трябва да се определя от вашата възраст и рискови фактори, като фамилна анамнеза, тютюнопушене и тегло. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay