Световен ден за борба с хепатита- как се диагностицира това заболяване?

Световен ден за борба с хепатита- как се диагностицира това заболяване?
unsplash

Хепатит С е възпалително заболяване на черния дроб, причинено от вируса на хепатит С (HCV). Около 3% от хората в света имат този вирус. 

Хепатит С обикновено се предава чрез контакт със заразена кръв и кръвни продукти. Това може да включва споделяне на игли, като например при инжектиране на наркотици или при татуиране. Въпреки че е по-рядко срещано, то може да се разпространи и чрез незащитен секс, от майка с HCV към бебето по време на раждане, както и при медицински процедури с кръстосано заразяване. 

Вашият личен лекар може да диагностицира хепатит С. След това ще ви насочи към специалист, като хепатолог (лекар, който специализира в грижите за черния дроб), гастроентеролог (лекар, специализиран в храносмилателни заболявания) или експерт по инфекциозни заболявания. 

Поставяне на диагноза

Лекарите ще вземат предвид вашата медицинска история, ще извършат физически преглед и ще поискат различни изследвания за диагностициране на хепатит С.

Медицинска история

Диагнозата обикновено започва с преглед на вашата медицинска история. Вашият лекар ще ви попита дали изпитвате някакви възможни симптоми на хепатит С, като например:

Умора

Неразположение, чувство на общ дискомфорт

Отслабване

Лесно кървене

Лесно образуване на синини

Сърбяща кожа

Жълтеница или пожълтяване на очите и кожата

Тъмна урина

Изпражнения с много светъл цвят

Болка в корема

Гадене и повръщане

Болки в ставите

Подути ръце и крака

Много хора с хепатит С нямат никакви симптоми. Поради това се препоръчва скрининг за всички на възраст 18-79 години, дори ако нямате признаци на чернодробно заболяване. 

Вашият лекар също ще иска да знае дали имате висок риск за състоянието. Може да ви попита дали:

Сте имали кръвопреливания или медицински процедури като диализа или трансплантация на органи.

Споделяте лични вещи като бръсначи, ножици за нокти и нокторезачки.

Работите на място, където сте изложени на използвани игли и кръв. 

Родени сте от родител с хепатит С. 

Употребявате наркотици или сте ги употребявали в миналото. 

Имате хемофилия, състояние, което причинява липса на съсирване на кръвта. 

Имате татуировки или пиърсинг. 

Преглед

Освен въпросите за вашата история, вашият лекар може също да ви прегледа за признаци на хепатит C. Някои неща, които той ще изследва, са:

Промени в цвета на кожата, както и паякообразни кръвоносни съдове (наречени паякообразни ангиоми).

Ръцете и краката за признаци на подуване

Корем за признаци на чувствителност, подуване и уголемени органи

Кръвни изследвания

След физическия преглед Вашият лекар може да поиска някои изследвания, които могат да идентифицират хепатит С в кръвта Ви. Всеки тест изисква кръвна проба, която след това се изследва в лаборатория. Някои от тези тестове са:

Тест за антитела срещу хепатит С: Този скринингов тест открива HCV антитела във вашата кръв, които са специфични протеини във вашата имунна система. Положителен тест за антитела означава, че сте били изложени на HCV в миналото: това може да означава, че или имате настояща инфекция, или тялото ви може да е изчистило вируса. Някои хора с HCV могат да изчистят вируса - или да се възстановят от него - спонтанно без лечение или след лечение на HCV.

Ако вашият тест за антитела срещу хепатит С е положителен, ще ви е необходим потвърждаващ тест като теста за хепатит С РНК, който може да определи дали в момента имате хепатит С.

РНК тест за хепатит С: Този потвърдителен тест открива РНК – вид генетичен материал – от вируса на хепатит С. Тестът за РНК на хепатит С може да открие текуща инфекция с хепатит С и да помогне да се оцени колко вирус има в кръвта ви (известен като вирусен товар). Тази информация може да помогне на вашия лекар да избере най-доброто лечение за вас. 

Тестване на генотип: Има седем основни щама или генотипа на хепатит С, наречени генотип 1-7. Генотип 1 е най-често срещаният щам, който представлява 60% или повече от случаите на HCV. Тестът за генотип е специфичен кръвен тест, който помага на вашия лекар да определи щама на HCV, което може да му помогне да приспособи съответното лечение. 

Тест за основния антиген на хепатит С: Този тест измерва основния антиген на хепатит С във вашата кръв. Той не е толкова точен като теста за HCV РНК и може да не успее да открие леки инфекции или такива с ниски нива на вируса. Но когато HCV РНК не е налична, лекарите могат да я използват заедно с тестове за антитела за откриване на HCV инфекции.

Образни изследвания

Вашите лекари може също да ви помолят да направите някои образни изследвания, за да оценят черния ви дроб и да определят дали има някакво увреждане.

Магнитно-резонансна еластография: Това е неинвазивен тест, който комбинира ядрено-магнитен резонанс с ултразвук, за да създаде картина на здравето на черния дроб. Този тест може да открие белези на черния дроб (наречени фиброза) поради хроничен хепатит С и други чернодробни заболявания.

Преходна еластография: Това е друг неинвазивен тест, който използва ултразвук за оценка на състоянието на вашия черен дроб. Увреденият черен дроб ще има известна скованост, която този тест лесно открива.

Чернодробна биопсия: Чернодробна биопсия може да се използва за по-подробно изследване на състоянието на черния дроб. По време на процедурата се прилага локална анестезия и се вкарва тънка игла в корема, за да се вземе малка проба от чернодробната тъкан. 

Видове хепатит С

Освен специфичния генотип на HCV, типът на хепатит С може да варира в зависимост от продължителността на състоянието. Разделя се на две групи: остра (краткотрайна) и хронична (дългосрочна).

Остра инфекция: Всички случаи на HCV започват като остри инфекции. Може да имате кратка инфекция и тялото ви в крайна сметка изчиства вируса - или самостоятелно, или с лечение. Между 15-45% от хората с HCV изчистват вируса в рамките на 6 месеца, което означава, че техният случай остава остър.

Хронична инфекция: Останалите хора с HCV (55-85%) ще имат вируса повече от 6 месеца, което го прави хроничен. Вашата имунна система може да не успее да се възстанови от вируса сама. Въпреки това, лекар може да предпише антивирусно лечение, което може да предотврати влошаване на симптомите и в някои случаи да помогне за изчистване на вируса. Хроничният хепатит С може да се превърне в състояние за цял живот.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay