Скритата заплаха, която крие спането с обеци

Скритата заплаха, която крие спането с обеци

Има вечери, в които сме толкова изморени, че ни се иска моментално да пропълзим до леглото, веднага след като сме се прибрали у дома. Но обикновено имаме грим за сваляне, душ за вземане и още какво ли не. И докато сме наясно колко лошо е да си лягаме с грим, то други елементи от вечерната рутина остават на заден план.

Друг навик, който може би сте възприели с времето, е да спите с бижута. Не всички бижута обаче са еднакви. Много от нас винаги носят пръстени или изискани колиета, но спането с обеци може да създаде повече проблеми, отколкото някой някога е предполагал. Има много фактори, които трябва да се вземат предвид, включително качеството на бижутата, металите, които съдържат, чувствителността на кожата ви и рисковете от нараняване. Рисковете от спането с обеци наистина са реални.

Но какви са те?

Спането с обеците крие някои очевидни рискове за самите бижута. Въпреки че да държите обеците си близо до себе си може да изглежда като по-безопасна идея, постоянното закачане на възглавницата или косата е основна причина за счупване на зъбците или отчупване на скъпоценни камъни.Н не това е проблемът, за който ще поговорим сега.

По обеците ви се натрупват бактерии и рядкото им почистване може да доведе до инфекции и възпаления. Истината е, че ако спите и се къпете с обеците си, едва ли са достатъчно чисти.

Тъй като почти една трета от населението, носещо обеци, е чувствително към никел, който е редовна съставка в по-евтините бижута, по-дългото време на носене може да увеличи шансовете за кожно раздразнение като екзема. Колкото по-дълго са пробити ушите ви, толкова по-разтегната става кожата с времето. Това може да се дължи на носенето на тежки бижута, но може да се дължи и на спане с тях. Докато се въртят през нощта, обеците могат да изпънат дупката на ухото ви ви, което да доведе до разтягане на кожата или дори скъсване.

Спането с обеци може да доведе и до главоболие. Ако се събуждате с болка в главата, особено ако спите настрани, причината може да са въпросните бижута, които притискат главата ви през цялата нощ.

Въпреки всичко, в това правило има изключения. Ако ухото ви е пробито наскоро, ще се наложи да стоите с обеците си по-дълго време, за да не зараснат дупките. Така че, в този случай спането с обеци е неизбежно. Но това, за което трябва да внимавате е да не се превърне в навик.

Ако сте свикнали с обеците си и нямате намерение да ги сваляте, то поне заложете на качествени материали. Изборът на обеци без никел с плоски шипове и прилагането на стриктен график за почистване може да помогне за смекчаване на потенциални проблеми. Друго, което можете да направите е да не спите с твърде обемни обеци, нека те да бъдат малки и деликатни, за да не ви създават главоболия.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay