Испания предложи платен отпуск по време на дните на менструация

Испания предложи платен отпуск по време на дните на менструация
Pexels

На 16 февруари Испания стана първата европейска държава, която предложи платен менструален отпуск, което означава, че служителите от женски пол могат да се обадят и да съобщят, че няма да отидат на работа, заради болезнена менструация. Според Politico законопроектът е одобрен със 185 гласа срещу 154. Испания следва стъпките на Япония, Тайван, Индонезия, Южна Корея и Замбия в прилагането на по-меки мерки, свързани с женското здраве.

Проучванията твърдят, че така или иначе жените са значително по-малко продуктивни през дните на менструацията. Проучване, публикувано в списание BMJ Open, установява, че се губят около девет дни производителност годишно, заради неприятните симптоми на менструацията. 

Макар че менструалният цикъл е нещо напълно естествено и нормално, вероятно на всяка от вас се е налагало поне веднъж да си вземе отпуск или болничен, защото просто не може да отиде на работа, заради силните болки и цялостния дискомфорт.

Несъмнено менструалният отпуск е стъпка в правилната посока към нормализиране на приемането на жените. Разбира се, закон от такова естество не идва без дебати. Не всяка жена има тежка менструация, което може да доведе до злоупотреба с наличието на възможност да се пропусне работата в няколко дни от месеца. Съществуват също опасения относно дискриминацията на работното място. Разликата в заплащането между половете все още е голяма — 8,3 процента при служителите на пълен работен ден към април 2022 г. Поради тази причина има аргумент, че този закон е стъпка назад за равенството между половете. Но със сигурност гъвкавостта ще насърчи повече жени да останат на работното място по-дълго, благодарение на по-благоприятната среда.

Разбира се, компаниите, които предлагат менструален отпуск, трябва да го прилагат внимателно. Изолирането на тези, които нямат менструация, като транс жени или тези, които са преминали през ранна менопауза може да се окаже проблем.

Наличието на такава възможност естествено не означава, че всяка жена трябва да се възползва от този отпуск или да го прави всеки месец.

Дали Испания ще приеме този закон предстои да разберем, но вероятно е добре всяка европейска страна да помисли по въпроса.

Вие какво мислите- трябва ли да се въведе менструален отпуск в България или не?

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay