4 неща, които бабите умеят, а вие - не

Едно време тези способности не са били смятани за свръхестествени

4 неща, които бабите умеят, а вие - не

Хората от по-старото поколение изобщо не могат да разберат съвременния технологичен начин на живот. Просто света, в който те са живели дълги години, се различава коренно от изкривената реалност, която обитаваме в момента.

В резултат на новите технологии и осезаемата промяна в мисленето, днешните млади не притежават редица умения, които техните баби, а и дядовци, са усвоявали още преди да започнат да ходят на училище.

Тези способности, които според двадесетгодишните са си направо свръхестествени, за по-възрастните са били ежедневие. Или поне не са представлявали никаква трудност.

От нищо - нещо
Едно време домакините са били способни да сготвят невероятни вкусотии с подръчни материали и без рецепта с видео. Просто са разчитали на своя усет и на опита, придобит с годините. Каквото и да си говорим, докато продължавате да поръчвате вечеря от близкия ресторант, няма да се сдобиете нито с едното, нито с другото.

Никога не се е хвърляла храна - за всеки продукт е било измисляно приложение. Докато днес има хора, които за нищо на света не биха яли два поредни пъти едно и също нещо!

4 неща, които бабите умеят, а вие - не

Боц оттук, боц оттам!
В днешно време, ако чорапите или панталоните ви се скъсат, направо си купувате нови. Вашите баби и дядовци обаче не са имали възможност за подобно разхищение. Всичко се е покривало с кръпки, а и новите неща са били изработени на ръка. Все пак едно време не е имало магазини, които да предлагат огромно разнообразие от модерни стоки.

Това умение вече не е сред задължителните и броят на хората, които могат да ушият нещо, намалява. След 150 години може би само професионалните шивачи ще знаят как да вденат конец в игла.

Буркани и консерви
Може би затварянето на буркани наесен все още е модерно в определени среди, но като цяло това е отдавна забравена традиция. Едно време зимнината е била съществена част от семейната трапеза.

Днес обаче в супермаркетите има толкова голямо целогодишно разнообразие, че хората не смятат за нужно да консервират плодове и зеленчуци. Има дори цели рафтове, отрупани със зимнина - консуматорското общество осигурява всичко необходимо за задоволяване на вкусовете.

Основното предимство на домашните вкусотии е, че знаете точно какво слагате в тях. Защото купената зимнина може и да го докарва на вкус, но не и на съдържание.

Гладене на всичко
Бабите ни са използвали ютията не само, за да направят една дреха красива, а и за да убият евентуално живеещите в нейните влакна бактерии.

Бельо, калъфки, чаршафи, носни кърпи - всичко е било гладено за минути, и то до съвършенство. Днес повечето дрехи са от изкуствени материи, които не се мачкат. За по-претенциозните има химическо чистене.

Едва ли повечето млади дами изобщо са хващали повече от веднъж ютия, а ако им се наложи, със сигурност би им отнело доста време да се справят с тежката задача.

Още повече, едно време памучните пелени са били сред най-често гладените артикули, а днес те са заместени от такива за еднократно ползване, които спестяват време и усилия на младите мами.

Ако тази статия ви е харесала, станете част от Jenite.bg във Facebook!

22 8
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



11
Не е посочен 27.06.2014|17:40
Те за това са баби .
10
Не е посочен 27.06.2014|17:23
Важното е човек да има мерак и може да се научи, а и те времената се менят.
9
Не е посочен 27.06.2014|15:18
Определено има такива неща .
8
Не е посочен 27.06.2014|13:34
В днешно време всичко го има в магазина,ние чакаме всичко на готово .
7
Не е посочен 27.06.2014|11:53
Да не сме сакати сегашните жени? Всичко мога разбира се, в живота ни в България всеки ден се налага да импровизирам в кухнята!
6
Не е посочен 27.06.2014|11:37
Всичко умея, колкото и нескромно да звучи, често ми се налага да си закърпвам дрехите,особено на детето, не ми излиза по-изгодно да купувам ново, като скъсаното мога да превърна в домашна дреха,вместо да вземем нова и специална за целта. А консервирането и храненето са лесни! :)
5
Не е посочен 26.06.2014|16:56
Ааа не, аз мога да консервирам храна, мога и да шия, макар че вече ти излиза по изгодно да си купуваш нови чорапи. Е чак от нищо не мога да направя нещо, като храна, но се учим;)
4
Не е посочен 26.06.2014|15:53
Всичко е въпрос на време и мерак да се усвои. Според мен днес на някои дами не са им приоритет тези неща.
3
Не е посочен 26.06.2014|15:32
Зависи от бабата :)
2
Не е посочен 26.06.2014|11:50
Така си е .
1
Не е посочен 25.06.2014|13:46
оо, и повече неща има
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay