Хапвайте повече от тези 6 храни, за да намалите риска от сърдечни заболявания

Хапвайте повече от тези 6 храни, за да намалите риска от сърдечни заболявания
unsplash

Превръщането на шест основни храни в редовна част от вашата диета може да намали риска от сърдечно-съдови заболявания, показват нови изследвания.

За проучването, публикувано в European Heart Journal, изследователите анализирали данни от шест международни проучвания, които включват 245 000 участници - със или без предшестващо сърдечно-съдово заболяване - от 80 страни. Те са използвали диетичен резултат от Проспективното градско и селско епидемиологично проучване (PURE), текущо изследване, провеждано от Института за изследване на здравето на населението. 

Изследователите открили, че диетата, пълна с плодове, зеленчуци, бобови растения, ядки, риба и пълномаслени млечни продукти, помага за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания, включително инфаркти и инсулти. 

Очаква се най-големите ползи в избягването на преждевременни сърдечно-съдови заболявания и смъртни случаи в световен мащаб да се появят чрез увеличаване на приема на здравословни храни до умерена степен, особено в по-бедните региони на света.

Проучването е глобално по обхват, вместо да е съсредоточено върху страни с високи доходи или западни страни, какъвто е фокусът на много предишни диетични проучвания. 

Сърдечно-съдовите заболявания са водещата причина за смърт в световен мащаб, което води до приблизително 17,9 милиона смъртни случая всяка година, според Световната здравна организация. Една трета от тези смъртни случаи настъпват преждевременно при хора под 70 години. Нездравословната диета, в която липсват храни като зеленчуци и пълнозърнести храни, се счита за основен рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания.

Това проучване подчертава силата на храненето и че ниският прием на здравословни за сърцето храни е свързан с лоши резултати. 

Шестте ключови храни за здравето на сърцето

Въз основа на своите открития изследователите препоръчват да се ядат две до три дневни порции плодове и зеленчуци, две дневни порции млечни продукти и една дневна порция ядки.

"Резултатът също така включва три до четири седмични порции бобови растения и две до три седмични порции риба", казват изследователите. "Възможните заместители включват пълнозърнести храни в една порция дневно и непреработено червено месо или птиче месо в една порция дневно."

Това проучване се различава от други статии, тъй като изследователите са се фокусирали върху широк набор от естествени храни, консумирани в умерени количества, а не върху диета, ограничена до малък брой храни.

Изследователите констатират, че е по-добре да се консумират ключови качествени храни като плодове, зеленчуци, ядки, бобови растения, риба и млечни продукти, вместо хората да се фокусират върху ограничаване на храни с високо съдържание на наситени мазнини, като пълномаслени млечни продукти и месо. 

Включването на определени храни, без да се ограничават други, може да направи диетата PURE по-лесна за придържане в сравнение с други диети, което в крайна сметка води до по-добри сърдечно-съдови резултати. 

Най-интересният аспект на това проучване е констатацията, че млечните продукти – около две дневни порции пълномаслено мляко, кисело мляко или сирене – могат да бъдат включени с други полезни храни като част от питателна диета.

В момента се вярва, че консумацията на наситени мазнини, които често идват от животински продукти, увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания, но това проучване не подкрепя това. 

Проучването също така предоставя повече доказателства, че увеличаването на консумацията на храни, за които е известно, че предпазват сърцето - риба, ядки, зеленчуци и бобови растения - наистина предпазва здравето на сърцето. 

Как да се храним, за да предотвратим сърдечно-съдови заболявания

Растителната диета е чудесен избор за превенция на сърдечни заболявания. Този тип диета се фокусира върху цели растителни храни като плодове, зеленчуци, бобови растения и ядки. Могат обаче да се включат и млечни продукти и качествени животински протеини.

Например, ястията могат да включват голяма порция цветни плодове и зеленчуци, качествен протеин от риба, месо, ядки и/или бобови растения, богати на фибри пълнозърнести храни като кафяв ориз или киноа, както и млечни продукти. Като цяло няма магическа храна или свойство на една храна, която сама по себе си да предпазва сърцето. Това, което ядем редовно, ще повлияе на здравето на сърцето и цялостното здраве.

Няма нужда да се притеснявате, ако не можете да ядете ядки, риба или някоя от другите препоръчани храни, посочени в проучването. Липсата им в диетата ви не означава непременно, че сте изложени на по-голям риск от сърдечно-съдови заболявания.

Ядките могат да бъдат заменени с тиквени семки, семена от чиа или смляно ленено семе. Освен това добавянето на масло от водорасли може да запълни празнините в хранителните вещества за омега-3.

Здравословната за сърцето диета не включва големи количества храни с високо съдържание на наситени мазнини и не трябва да включва трансмазнини, като пържени храни и пакетирани печени продукти. Много преработени храни обикновено са опора на диетите в световен мащаб, защото са сравнително евтини и лесни за достъп. Тези храни обаче не са здравословни за сърцето.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay