Обърнахме внимание на италианската кухня, а сега идва ред на испанската. И двете предизвикват вкусовете ни и обещават да внесат екзотика в балканските ни кулинарни предпочитания.
Родината на Мигел де Сервантес винаги ни е привличала с архитектурата си, от която направо свят ни се завива. Същото важи и за златистите плажове, питиета и ястията, които сами по себе си обещават невероятни преживявания.
Готвили сме си паеля с морски дарове и с пилешки бутчета, забърквали сме си опияняваща сангрия с цвят червен, а вместо на Олимпиада сме отивали на Пепериада.
И макар вече да изпращаме лятото и да сме направили пътешествието си до родните или чуждите брегове, не искаме вкусният туризъм да спира!
За тази цел ще си приготвим едно своеобразно меню по испански и изцяло ще се потопим в атмосферата на слънчевата страна.
Разхлаждащо Гаспачо
Необходими продукти:
300 гр хляб
600 гр домати
1 краставица
1 червена чушка
1 зелена чушка
4 скилидки чесън
2 глави лук
100 мл зехтин
30 мл оцет
1/4 ч.л. кимион
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Хлябът се натрошава и се накисва във вода за около 20 минути, след това се отцежда.
Чесънът се пресова, а лукът се нарязва ситно.
Доматите и краставиците се обелват, чушките се почистват от семките и всички се нарязват на ситно.
Съставките се смесват и се обработват с миксер. Добавя се студена вода до желана консистенция.
При сервиране, в супата се добавят крутоните.
Характерно за Гаспачото е, че е студено, а ако искате да го направите още по-екзотично, опитайте следната рецепта с авокадо.
Тортиля с картофи
Необходими продукти:
1.5 кг картофи
4 яйца
300 мл зехтин
3 глави лук
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Картофите се обелват и се нарязват на кръгчета с дебелина около 5 милиметра, осоляват се и се оставят да се отцедят.
След това се пържат до получаването на златист цвят. Препоръчваме ви да ги потопите в зехтин, заради полезните му качества. Необходимото количество зехтин е 200 мл.
Лукът се нарязва на жулиени и също се запържва до златисто в зехтин.
Яйцата се разбиват. Към тях се прибавят картофите и лукът. Съставките се разбъркват внимателно и се оставят да престоят десетина минути, за да обменят вкусовите си качества.
Сместа се изсипва в загретия зехтин в тигана. Разпределя се равномерно и се пържи отново до златисто. След това се обръща от другата страна.
За разлика от Гаспачото тортилята се сервира топла.
Чурос, потопени в шоколад
Необходими продукти:
1 голяма чаша бяло брашно
1 голяма чаша вода
1 чаена лъжица олио
малко сол
зехтин
захар
Начин на приготвяне:
Изсипете водата в тенджера и я затоплете. Посолете и добавете лъжичка зехтин.
Когато водата заври, добавете брашното. Разбърквайте интензивно до получаването на хомогенна смес.
Полученото лепкаво тесто се слага на порции в по-тънък шприц с къдрав накрайник.
Олиото се загрява и се шприцоват ивици с дължина 10-15 см, които се пържат до златисто.
Докато са топли, чуросите се поръсват със захар, канела или просто се потапят в горещ шоколад.
Да ви е сладко!
Надяваме се и цялото ни испанско меню да ви е допаднало.
19 | 0 |