Полезни ли са слънчогледовите семки?

Полезни ли са слънчогледовите семки?

Слънчогледовите семки или по-скоро самият процес по белене и ядене на семките е нещо като традиция, когато гледаме футболен мач или просто седим на някоя пейка в парка. Като дете, всеки го е правил, много хора го правят и като възрастни. Но като разумни, възрастни хора, трябва да се запитаме: полезни ли са слънчогледовите семки?

Какво представляват слънчогледовите семки и каква е хранителната им стойност:

Слънчогледовите семки са част от слънчогледите- красивите жълти цветя, които всички обичаме. Семената на слънчогледа се събират и изсушават, а след това се приготвят, за да се превърнат в продукт, годен за консумация.

Слънчогледовите семена са отличен източник на витамин Е, магнезий и селен, хранителни вещества, които често липсват в нашите диети.

Информация за хранителната стойност на една чаша слънчогледови семки с обелките:

269 калории

 9,5 грама протеин

24 грама мазнини

9 грама въглехидрати

4 грама фибри

1 грам захар

И за една чаша обелени слънчогледови семки:

818 калории

29 грама протеин

72 грама мазнини

28 грама въглехидрати

12 грама фибри

3.7 грама захар

Как слънчогледовите семки се сравняват с другите семена?

Подобно на други популярни семена, слънчогледовите семена, макар и висококалорични, осигуряват много растителни протеини, здравословни мазнини и фибри. Слънчогледовите семки осигуряват повече протеин от лененото семе и повече фибри от семената от коноп.

Слънчогледовите семки осигуряват също толкова желязо, колкото семената от коноп, лененото семе и чиа семената (макар и да не са с толкова високо съдържание на калций).

Що се отнася до калориите, една чаша обелени слънчогледови семки (818 калории) съдържа повече калории от чаша ленено семе (600 калории), но по-малко от чаша семена от коноп или чиа (885 и 960 калории), които съдържат повече протеин.

И така, полезни ли са слънчогледовите семки?

Оказва се, че, да, слънчогледовите семена са полезни! Те са хранителни и вкусни и могат да се използват по различни начини.

Ето няколко причини, поради които тези семена са полезни:

1. Те са много засищащи

Слънчогледовите семки имат много мазнини, фибри и протеини. Яденето на храни, които съдържат белтъчини, мазнини и фибри, като слънчогледовите семки, може да ви помогне да се чувствате по-сити за по-дълго време.

2. Полезни са за сърцето

Слънчогледовите семки съдържат мононенаситени и полиненаситени мазнини, които имат полза за здравето, особено свързана със здравето на сърцето и намаляването на риска от сърдечно-съдови заболявания.

3. Те могат да помогнат за понижаване на холестерола

Слънчогледовите семки имат растителни съединения, наречени фитостероли, които помагат за понижаване на холестерола. Фитостеролите са структурно подобни на вида на холестерола, който е лош за тялото ви, така че когато ги ядете, те всъщност се конкурират с този холестерол за абсорбцията в храносмилателния ви тракт.

4. Те са добър източник на антиоксиданти

Слънчогледовите семена са чудесен източник на витамин Е, който има антиоксидантни свойства. Витамин Е се движи през тялото и неутрализира вредните химикали в тялото, които могат да навредят на клетките. Той също помага за намаляване на риска от запушване на артериите.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!   


0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay