Какво се случва с косата ви през зимата

Какво се случва с косата ви през зимата

През зимните месеци комбинацията от сухия въздух на закрито и студения вятър навън може да бъде особено неблагоприятна за косата ви. През зимата състоянието ѝ е далеч от перфектно и често търсим начини да подобрим състоянието ѝ по всевъзможни начини.

Ето как влияе студеният сезон на косата ви:

Изсушава я

Когато времето стане по-студено, въздухът става по-сух, защото задържа по-малко влага от топлия въздух. За да предотвратите изсушаването на кичурите, опитайте се да не миете косата си ежедневно, защото естествените масла създават защитен слой между скалпа и косата. Ако се притеснявате от вида на не чак толкова свежата си коса, използвайте сух шампоан, който ще ви помогне да издържите повече време между основните измивания.

Косата ви започва да губи своята жизеност

Студеният въздух е пагубен и за жизнеността на косата. За да я поддържате здрава през по-студените месеци, избягвайте да използвате преса и сешоар твърде често, защото те допълнително отслабват косата ви. Вместо да използвате сешоар, оставете косата си да изсъхне естествено или инвестирайте в стилизиращи инструменти, които използват инфрачервена технология и спомагат за задържането на влагата.

Цъфнали краища

Сухият въздух кара косата ви да стане по-чуплива и склонна към накъсване, което води до нацепени краища. За да помогнете на косата ви да изглежда добре, посещавайте фризьора си на всеки 6 седмици. Използването на гребен с широки зъбци и мек шампоан без тежки съставки също може да ви помогне.

Статично електричество

Вероятно сте забелязали, че през зимата косата ви често започва да хвърчи, когато свалите шапката си. Това се случва, защото, точно както останалата част от тялото ви, косата ви натрупва електрически заряди, които се натрупват и върху шапката ви. И въпреки че нищо не би могло да попречи на науката, има някои съвети, които могат да ви помогнат временно да защитите косата си от статично електричество. Опитайте да сложите малко вода или овлажнител за лице върху върховете на пръстите си и да го нанесете върху щръкналите кичури или  използвайте лек балсам без отмиване, за да намалите хвърчащия ефект.

Сезонен косопад

Напълно нормално е да губите определено количество коса през цялата година, но може да забележите повече косми по четката си през зимата, отколкото през лятото. Това се случва, защото липсата на влажност през по-студените месеци води до умерен косопад. Въпреки че няма за какво да се притеснявате, можете да използвате някои лесно достъпни съставки, за да направите загубата на коса по-малко забележима. Опитайте да смесите карамфил на прах с канела, червен чили на прах и топло необработено кокосово масло, нанесете го върху косата си и го оставете за една нощ.

Пърхот

Косата ни естествено се дехидратира през зимата, което причинява сухота и лющене на скалпа. За да намалите пърхота, изберете специален шампоан срещу пърхот или опитайте по-естествени начини да се отървете от него, като например масло от чаено дърво. Проучванията показват, че използването на масло от чаено дърво може да намали симптомите на пърхот с впечатляващите 41% и да подобри омазняването и сърбежа на скалпа.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay