Колко често трябва да мием косата си

Колко често трябва да мием косата си

Много хора избират да мият косата си всеки ден, за да постигнат свеж и чист вид и докато косата от първия ден със сигурност изглежда и се чувства страхотно, твърде честото миене на кичурите с шампоан може да причини повече вреда, отколкото полза.

Истината е, че повечето от нас нямат нужда да мият косата си всеки ден или дори през ден. Нека се потопим по-задълбочено в тази тема.

Въпреки че някои от нас са свикнали да мият косата си основно всеки ден, други избират да го правят не повече от веднъж седмично. Ако имате тънка и деликатна коса, може да искате да я миете ежедневно, защото се покрива лесно от себум и сякаш се омазнява много по-бързо. Хората със суха или къдрава коса трябва да я мият много по-рядко. Ако косата ви е чуплива, тя трябва да се мие рядко с мек шампоан не повече от веднъж седмично или дори през седмица.

Ако чувствате косата си мазна

Веднага щом косата ви стане леко мазна, може да се изкушите да я измиете незабавно, но себумът, който скалпът ви произвежда, всъщност е от съществено значение за здравето и красотата на вашите кичури.
Въпреки това, в което рекламите на шампоани се опитват да ни убедят, ежедневното миене на косата може да бъде пагубно. Косата, която е напълно лишена от естественото си омазняване, може да се изсуши и да стане много по-трудна за стилизиране. Когато скалпът ви стане прекалено сух, той може да започне да произвежда още повече себум и се препоръчва да миете косата си на всеки 2 до 3 дни, за да избегнете омазняване и дразнене на скалпа.

Ако тренирате често

Не е изненада, че тренировката във фитнес залата може да повлияе негативно на свежестта на косата ви. Ако обичате да тренирате и редовно прекарвате часове във фитнеса, ежедневното миене на косата ви може да предпази кожата на скалпа ви от гъбични инфекции и запушени пори, което от своя страна може да забави растежа на косата и дори да доведе до косопад.

Ако се боядисвате често

Боядисването на косата е креативен начин да освежите външния си вид, но ако искате новият ви цвят да остане жив за по-дълго, мийте косата си по-рядко. Измиването с шампоан само 2 или 3 пъти седмично е достатъчно, за да поддържате косата си чиста и да удължите живота на новия си нюанс.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay