Няколко неща, които не подозираме, че имат срок на годност

Няколко неща, които не подозираме, че имат срок на годност

Свикнали сме да проверяваме срока на годност на хранителни продукти, козметика и лекарства. И си мислим, че всички останали неща са вечни и могат да се ползват много дълго време. Оказва се обаче, че и неща като разклонители и домашни чехли също имат срок на годност. 

1. Разклонителите трябва да се сменят на 2 години 

Разклонителите и удължителите нямат срок на годност. Но с напредването на възрастта тяхната ефективност намалява. Така че, ако не можете да си спомните кога сте купили разклонителя или удължителя, е време да го смените. Освен това, ако забележите някакви следи от изгаряне около гнездото или установите, че нещо, свързано с него, трепти, време е за подмяна.

2. Домашните чехли трябва да се подменят на всеки 6 месеца

Просто казано, домашните чехли могат да бъдат много нехигиенични. От използването им в банята до кухнята, чехлите могат да станат много мръсни с течение на времето. Дори при редовно пране е добре да сменяте чехлите на всеки 6 месеца. И е полезно и за краката ви.

3. Сутиените издържат между 6 месеца и 1 година

Сутиените и дори бельото издържат толкова дълго, колкото ги използвате и ги перете правилно. Ако носите сутиен редовно, не очаквайте той да издържи повече от 6 месеца до една година. Ако сутиенът вече не осигурява опора поради разхлабен ластик или има смачкани чашки, е време да го смените.

4. Подправките губят вкус и аромат за 1-4 години

Повечето закупени от магазина подправки имат срок на годност върху опаковката си. Въпреки че подправките всъщност не се развалят, те губят своите аромати и свойства.

Сушените билки издържат 1-3 години, а смлените/прахообразните подправки издържат 2-3 години. Целите подправки могат да издържат до 4 години, ако се съхраняват правилно.

5. Средният срок на годност на парфюма е 3 години 

Ако харесвате много парфюми и имате колекция, повечето марки парфюми претендират за срок на годност от 3 години.

Въпреки това можете да продължите да използвате парфюма, докато ароматът остане същият. Парфюмите започват да се развалят след известно време и ароматът може да стане кисел и понякога дори "яйчен". Тогава разбирате, че е време да вземете нова бутилка.

6. Сменяйте възглавницата си на всеки 2-3 години

С течение на времето възглавниците абсорбират масла, мръсотия, мъртви кожни клетки и прахови акари. Те могат да се превърнат в убежище за бактерии и алергени.

Не забравяйте да почиствате и перете възглавниците си всеки месец или на 2. Дори и след това в идеалния случай е добре да сменяте възглавниците на всеки 1-2 години.

7. Дървените лъжици и черпаци издържат 1 година

Дървените лъжици и черпаци с течение на времето образуват малки стърготини и пукнатини. Освен това те попиват мазнините.

Добър начин да проверите е да накиснете дървените си лъжици и черпаци във вряща вода. Ако водата мирише или изглежда зле, време е да ги подмените. 

8. Хавлиите обикновено издържат 3 години

Ако перете кърпите си след всеки 3-4 къпания и ги окачвате да изсъхнат, може би дори на слънце, те вероятно ще издържат дълго време. Разбира се, това зависи и от качеството на кърпата. Не забравяйте, че тъй като бършете тялото си с тях, е достатъчно лесно кърпите да станат нехигиенични доста бързо.

Дори след редовно пране е добра идея да сменяте кърпите на всеки 3 години. Можете да използвате отново старите като парцали.

9. Четките за коса трябва да се сменят на 6 месеца

Когато разресвате косата си, мъртвите клетки и остатъците от продукти се прехвърлят върху четката. С течение на времето това се натрупва и прави четките за коса нехигиенични. Почистването на космите след всяка употреба и измиването на четката веднъж седмично може да удължи живота й.

Но дори и тогава, подмяната й веднъж на всеки 6 месеца е добра идея, за да поддържате скалпа и косата си във възможно най-добра форма. 

10. Гъбите за тяло трябва да се сменят на месец-два

Топла, мокра и влажна среда в банята е идеално място за размножаване на бактерии и гъбички. А гъбите са особено по-уязвими на атаката. Синтетичните мрежести гъби могат да издържат до 2 месеца, а естествените трябва да се сменят всеки месец.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay