Александритен или диоден лазер: Каква е разликата?

Александритен или диоден лазер: Каква е разликата?
Canva

Александритните и диодните лазери са два вида лазерна технология, използвани в лазерната епилация. Всеки от тях има своите предимства и недостатъци, а изборът между тях зависи от различни фактори като цвят на кожата, тип окосмяване и желания резултат. Ето сравнение между двете технологии:

Дължина на вълната

Александритни лазери: Те използват дължина на вълната от 755 nm (нанометра), която е в диапазона на инфрачервената светлина.

Диодни лазери: Те използват дължина на вълната от 800-810 nm, която също попада в инфрачервения диапазон.

Цвят на кожата и окосмяването

Александритни лазери: Най-подходящи са за хора с по-тъмна кожа (III-VI фототип) и светла до средно руса коса. Причината за това е, че 755 nm дължина на вълната се абсорбира добре от меланина (пигментът в космите), но не толкова от меланина в кожата, което намалява риска от изгаряния или хиперпигментация при хора с по-тъмен тен.

Диодни лазери: Те могат да третират по-широк спектър от цветове на кожата и косата. Подходящи са за хора с по-светъл до тъмен тен и светла до тъмна коса. Диодните лазери обаче може да не са толкова ефективни при много тъмна коса.

Болка и комфорт

Александритни лазери: Смятат се за по-малко болезнени от диодните лазери, главно поради по-високия им импулс на повторение, което позволява по-бързо третиране на по-големи зони.

Диодни лазери: Те имат по-висока честота на повторение от александритните лазери, което ги прави сравнително безболезнени.

Брой необходими сесии

Александритни лазери: Обикновено изискват по-малко сесии в сравнение с диодните лазери, тъй като са по-ефективни при разрушаването на космения фоликул.

Диодни лазери: Може да изискват повече сесии за постигане на желаните резултати поради по-ниската си ефективност при унищожаване на космения фоликул.

Поддръжка след лечението

И александритните, и диодните лазери изискват избягване на излагане на слънце и използване на слънцезащитни продукти преди и след лечението.

В заключение, изборът между александритни и диодни лазери зависи от вашия специфичен тип кожа и коса, както и от вашите лични предпочитания за комфорт и цена. Консултирайте се с квалифициран специалист по лазерна епилация, за да определите коя опция е най-подходяща за вас.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay