Различният Рудолф

Еленчето е вдъхновение за различните и отритнатите

Различният Рудолф
http://weheartit.com/

"Защо мама не е като всички останали майки?" - попитала малката Барбара със сълзи в големите си очи. Майка ѝ била неизлечимо болна от рак. Таткото на Барбара не знаел как да успокои момиченцето, какво да му обясни? Дъщеричката му била само на 4 годинки и той не искал да расте с мисълта, че да бъдеш различен, е нещо ужасно и зло. 

Годината била 1939, а таткото на Барбара се казвал Робърт Л. Мей. Работел в компания, която продавала детски книжки и получил задача от шефа си да измисли оригинален герой – животно с интересна и красива история. Тъгата на малката Барбара и поръчката от шефа се превърнали в причина за раждането на Рудолф. Еленчето с червено носле. Днес то е популярно, колкото Бамби. Изглежда като част от оригиналния коледен фолклор, но не е така. Първоначално елените на Дядо Коледа са се казвали: Дашър, Денсър, Пренсър, Виксен, Комета, Купидон, Донър и Блитцен. Не е имало Рудолф сред тях. Именно Робърт Л. Мей е баща на щастливия Номер 9. 

Както знаем, в началото на историйката, съчинена от Робърт, еленчето не е никак щастливо. Точно както се случва с децата, които са малко различни. Всички останали му се подигравали заради ярко червения нос. В последствие се оказало обаче, че той не е проклятие, а награда – можел да осветява пътя на целия впряг. От природно недоразумение, Рудолф се превърнал във водач. По този симпатичен и трогателен начин, Робърт показва както на дъщеричката си, така и на всички деца по света, че различните хора притежават нещо хубаво в себе си, което останалите може би нямат. Че всички заслужаваме уважение. Че трябва да се отнасяме позитивно и да се гордеем със своята уникалност. 

Майката на Барбара умира, преди да е чула историята на Рудолф, но проблемът е вечен. Както и неговото решение. Същото като при децата с аутизъм – докато оставаме неинформирани и студени, за тях и родителите им също ще бъде студено. А въпреки, че не комуникират по същия начин като останалите, те са много по-умни и креативни в своите сфери. 

Разбира се, както често се случва с легендите, и за създаването на Рудолф има различни версии. Противоречия, спорове. Но поуката е една: всеки има място в нашия свят, при това не въпреки, а именно заради прекрасната си различност. И всеки има нужда от обич. От помощ. Не само по Коледа!

8 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.3
шпек салам 13.01.2012|16:08
да, защото той му тегли впряга
2
Пламен Клошарски 13.01.2012|16:07
също така и най-важния му елен
1
митко щеката 13.01.2012|16:07
рудолф е дясната ръка на дядо коледа
Блондинка се обажда на оператор по подръжка. Той и обяснява, какво трябва да направи: -Натиснете звезда. Блондинката се чуди: -Това звезда... не беше ли една такава ... космата точка?
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Няма звяр толкова див, че да не отговори на ласката. Дезидериус Еразмус
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти