Различният Рудолф

Еленчето е вдъхновение за различните и отритнатите

Различният Рудолф

"Защо мама не е като всички останали майки?" - попитала малката Барбара със сълзи в големите си очи. Майка ѝ била неизлечимо болна от рак. Таткото на Барбара не знаел как да успокои момиченцето, какво да му обясни? Дъщеричката му била само на 4 годинки и той не искал да расте с мисълта, че да бъдеш различен, е нещо ужасно и зло. 

Годината била 1939, а таткото на Барбара се казвал Робърт Л. Мей. Работел в компания, която продавала детски книжки и получил задача от шефа си да измисли оригинален герой – животно с интересна и красива история. Тъгата на малката Барбара и поръчката от шефа се превърнали в причина за раждането на Рудолф. Еленчето с червено носле. Днес то е популярно, колкото Бамби. Изглежда като част от оригиналния коледен фолклор, но не е така. Първоначално елените на Дядо Коледа са се казвали: Дашър, Денсър, Пренсър, Виксен, Комета, Купидон, Донър и Блитцен. Не е имало Рудолф сред тях. Именно Робърт Л. Мей е баща на щастливия Номер 9. 

Както знаем, в началото на историйката, съчинена от Робърт, еленчето не е никак щастливо. Точно както се случва с децата, които са малко различни. Всички останали му се подигравали заради ярко червения нос. В последствие се оказало обаче, че той не е проклятие, а награда – можел да осветява пътя на целия впряг. От природно недоразумение, Рудолф се превърнал във водач. По този симпатичен и трогателен начин, Робърт показва както на дъщеричката си, така и на всички деца по света, че различните хора притежават нещо хубаво в себе си, което останалите може би нямат. Че всички заслужаваме уважение. Че трябва да се отнасяме позитивно и да се гордеем със своята уникалност. 

Майката на Барбара умира, преди да е чула историята на Рудолф, но проблемът е вечен. Както и неговото решение. Същото като при децата с аутизъм – докато оставаме неинформирани и студени, за тях и родителите им също ще бъде студено. А въпреки, че не комуникират по същия начин като останалите, те са много по-умни и креативни в своите сфери. 

Разбира се, както често се случва с легендите, и за създаването на Рудолф има различни версии. Противоречия, спорове. Но поуката е една: всеки има място в нашия свят, при това не въпреки, а именно заради прекрасната си различност. И всеки има нужда от обич. От помощ. Не само по Коледа!

8 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



3
Не е посочен 13.01.2012|16:08
да, защото той му тегли впряга
2
Не е посочен 13.01.2012|16:07
също така и най-важния му елен
1
Не е посочен 13.01.2012|16:07
рудолф е дясната ръка на дядо коледа
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay