Какво представлява хистеректомията и колко често срещана е при младите жени?

Какво представлява хистеректомията и колко често срещана е при младите жени?
pixabay

Какво представлява хистеректомията?

Хистеректомията е операция за отстраняване на матката, често се свързва с по-възрастни жени, но се налага да се направи и на млади жени понякога.

Има няколко причини, поради които може да се наложи на една млада жена да й се направи хистеректомия, включително ендометриоза, маточни фибромии, проблеми с таза, хронична тазова болка, гинекологичен рак и абнормно кървене от матката.

Струва си да се отбележи, че не всички хистеректомии са еднакви. При обща хистеректомия, цялата матка - включително шийката на матката - се отстранява. При частична хистеректомия, горната част на матката се отстранява, но шийката на матката се оставя на място. При радикална хистеректомия матката и структурите около нея (като например яйчниците) се премахват. Това обикновено се препоръчва, ако жена има рак.

Има два основни начина, по които може да се извърши хистеректомия: чрез премахване на матката на жената през вагината или чрез разрез в корема й чрез лапароскопска хирургия.

Жените обикновено изпитват известна болка няколко дни след операцията, както и изпускане и кървене от влагалището им в продължение на няколко седмици. Има няколко потенциални нежелани реакции, включително запек, временни проблеми с изпразването на пикочния мехур, треска и кръвни съсиреци. Някои жени също могат да се чувстват депресирани, че вече не могат да носят дете, докато други се чувстват облекчени, че вече не изпитват болка.

Струва си да се отбележи, че жените често трябва да почиват за известно време след хистеректомия. Ако имате вагинална хистеректомия, може да се наложи да не работите в продължение на три до четири седмици, а при лапароскопска хистеректомия може да отнеме до пет седмици. Жените също не трябва да поставят нищо във влагалището си в продължение на шест седмици след операцията, така че тампоните и сексът са забранени.

Колко често се налага хистеректомия?

Хистеректомиите са относително чести: около 500 000 жени в САЩ преминават през хистеректомия всяка година и това е втората най-често срещана операция след раждането, според Службата по здравето на жените.

Все пак, хистеректомиите са много по-редки при младите жени. Между 2011 г. и 2015 г. само 3% от жените на възраст между 15 и 44 години са претърпели хистеректомия в САЩ, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията. Сред жените на възраст между 40 и 44 години този брой се увеличава до 10%.

Ако имате ендометриоза и обмисляте хистеректомия, е важно първо да проведете подробен разговор с Вашия лекар. Днес има толкова много възможности за лечение на ендометриозата чрез медицинско и хирургично лечение, че хистеректомията може да не е единственият вариант и понякога трябва да се разглежда само в последна инстанция.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

4 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Блондинка попълва формуляр. Ще кандидатства за американска виза. В крайна сметка не я одобрили, защото в последната графа на формуляра, там където пишело "не попълвай”, тя написала...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Когато желанието и страхът са едно и също, наричаме този сън кошмар. Грегъри Дейвид Робъртс
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти