Вижте какви са симптомите на бърнаут и как да се справите?

Вижте какви са симптомите на бърнаут и как да се справите?
pixabay

Работохолиците са  готови да работят ден и нощ,  за тях няма  празници и почивни дни,  а думата "ваканция” им носи  истински ужас.

Но трудно можете да живеете така, защото психиката ви вероятно няма да издържи. Прегарянето на р аботното място  се превърна в  един от най-честите проблеми  на съвременното общество, особено сред тези, които ежедневно се сблъскват с  високи нива на стрес и претоварване.

"Не може да се пренебрегне, тъй като може да доведе до сериозни  физически и психологически последствия",  предупреждава психологът Радмила Бакирова.

Ето шест основни симптома, за които трябва да внимавате.

Хронична умора и липса на енергия

Умората ви може да не изчезва  след  уикенд  или  добър сън.  Това може да е е  постоянно чувство на изтощение , което не изчезва, дори и да си почивате. Може да се почувствате  "кръгла нула"  още сутринта и да се сблъскате с проблеми, които ви мотивират да изпълнявате ежедневните си задачи.

"Трудно е  да станете сутрин , нямате достатъчно сили за физически и интелектуални задачи, появява се слабост, желанието да отложите всичко за по-късно не е просто мързел, това е знак, че тялото ви не може да се справи с работните задачи, които са му поверени”, казва Радмила.

Загуба на интерес към работата

Един от  ясните симптоми на бърнаут  е  чувството на отчуждение  от работата ви. Задачи, които  някога са носили радост и удовлетворение,  сега изглеждат безсмислени, не предизвикват  никакъв ентусиазъм у вас.

"Появява се  негативно отношение, раздразнение,  ставате по-безразлични към колегите си и вашите отговорности - или е  време да смените работата си , или да посетите специалист, или задължително да си вземете почивка”, съветва психологът.

Спад в продуктивността

Забелязвате, че ви  става все по-трудно  да се справяте със задачи, които  преди не са ви били трудни.  Концентрацията се влошава и времето, необходимо за изпълнение на нормалните задачи, се увеличава. Това често води до отлагане и чувство за вина за несвършена работа. Има и непродуктивни работни дни, изпълнение на задачи "на автопилот" и увеличаване на броя на грешките.

Нарушения на съня

Прегарянето  често се свързва с  нарушения на съня.  Поради това  мозъкът няма време да се възстанови  за една нощ, което води до  повишена умора и стрес.

"Трудно заспиване,  чести събуждания през нощта,  чувство на умора  дори след  дълъг сън? 

Чести физически неразположения

Прегарянето може да се прояви чрез  физически симптоми.

"Тялото  обикновено става психосоматично , като болки в гърба, мигрена, стомашно-чревни разстройства, чести настинки, постоянно усещане за напрежение в мускулите", подчертава психологът.
Чувство на безпомощност и липса на смисъл
Когато човек изпита прегаряне, той започва да чувства, че работата или животът му нямат смисъл. Това често е придружено от чувство на безпомощност и невъзможност да се промени нещо. Все повече и повече мисли за безполезността на собствените усилия и безнадеждността, а след това има липса на цел, загуба на вяра в себе си и способностите си.

Ако забележите  един или повече от тези симптоми,  важно е да вземете мерки  възможно най-скоро.  Това може да е намаляване на работното ви натоварване, промяна на начина ви на живот, може би промяна на професията ви или търсене на професионална помощ. Основното нещо е да не се опитвате да се справите с това сами и да оставите всичко да върви по своя път, мислейки, че "всичко ще изчезне от само себе си". Прегарянето изисква внимание и грижа за себе си, за да се поддържа дългосрочно здраве и благополучие.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay