Имате ли диван?

Подслон за една нощ, приятели за цял живот

Имате ли диван?

Пътуване на стоп, разпъване на палатка. Един човек и цялата природа, преоткриване и опознаване. Или пък първа класа в самолет, rent-a-car, звезди в хотела и лед в уискито. За всеки вид си има пътници. Аз съм "за" импулсивното преживяване, което ни помага да опознаем света, но то не се реализира без план. Всеки детайл трябва да бъде обмислен внимателно, за да бъде изпълнена първоначалната цел – достигане на Новото. Нови срещи, емоции, места, спомени.

Предразсъдъците дори по нашите географски ширини са на изчезване. Поне що се отнася до пътуването, съществува някакъв шанс най-сетне трайно да освободим съзнанието си от всичките "ако", "но", "дали". В България вече има 6404 "каучсърфъри" *. Да, вярно е, че на фона на няколко милиона население, тази цифра е смехотворна, но началото е поставено. И преди да продължа със ситуацията в нашата страна, нека първо внеса малко повече яснота за думата в кавички.

Каучсърфърите са хора, които осигуряват подслон на пътешественици, като после услугата се връща, но това не е задължително условие. Не си представяйте вмирисани нехранимайковци, чиято единствена цел е да спестят от и без това липсващите стотинки в джоба им. Каучсърфингът далеч не е само заместител на спането по спирките. Това е международна инициатива, която улеснява културния обмен между хора от целия свят. Безплатната нощувка, чуждестранната кухня, интересните места струват, колкото пълноценното общуване между двама непознати. Забравили за стереотипите.

 

Couchsurfing.com

 

Терминът идва именно от организацията, която е посредник на този тип взаимодействие между пътуващи по цял свят хора. В официалния сайт кореспондират ентусиасти от над 230 държави, и това се случва вече седем години. Началото е поставено от Кейси Фентън, който създава бета-версия на Couchsurfing.com на 1 януари 2003 г. Усилието за подпомагане на общността на каучсърфърите става реалност, благодарение на всички хора, които допринасят за каузата от своите домове.

Потребителите използват системата, за да станат част от невиждан по мащаби културен обмен - чрез каучсърфинга се споделя опит, създават се приятелства. Днес над два милиона души на драго сърце показват своето гостоприемство и културни разбирания.

Мисията на тази организация е "да създаде вдъхновяващи преживявания", а това безспорно се постига успешно именно чрез смесване на различни култури. Всяко ново запознанство е уникално и към него трябва да се подходи с отговорност. Разбира се, срещите между хората могат да бъдат осъществявани по безброй начини. Фокусът на каучсърфинга обаче пада върху гостоприемството и посещението в дома на местен човек като негов личен гост.

Според организацията светът трябва да бъде място, в което всеки може да опознава и създава смислени взаимоотношения с останалите хора, където и да живеят те. И без това да има своето задължително финансово измерение.

 

Споделяне и грижа

 

  Тази практика на споделено гостоприемство и уникално междукултурно общуване дава възможност на все повече хора да бъдат пътешественици, защото чувствително намалява разходите по пътуването. Домакините имат възможността да се срещат с хора от целия свят без да напускат домовете си, а пък гостуващите спестяват един от най-сериозните разходи - за хотел или хостел, а най-хубавото от цялата работа всъщност е, че се запознават с местната среда по най-естествения и неподправен начин. Освен това: каучсърфърите се научават се да слушат, чуват и разбират различното; да комуникират без предразсъдъци и да позволяват на непознат да ги опознае. За да го опознаят и те. Споделянето не засяга само дивана, но и мислите, усещанията, езика, живота.   

 

Непознат вкъщи

 

Когато за пръв път някой чуе за каучсърфинг, той се пита, дали е добра идея да покани непознат в своя дом, или да спи при някого, когото вижда за пръв път. За това безопасността е един от сериозните приоритети на организацията.

Хората, които участват в обмена са непознати за вас, и едновременно с това може да узнаете всичко за тях. В това общество информацията за потребителите се споделя публично и повечето домакини са проверени неколкократно. Затова непознатият се превръща по-скоро в "приятел на приятел". 

На профила на всеки потребител може да видите впечатленията на хората, които вече са го срещали чрез тази мрежа. Той не може да изтрие или редактира коментарите на останалите – това е гаранция, че всички мнения за него, били те отрицателни или положителни, са видими за вас. Може да се запознаете с всички предпазни мерки, които предотвратяват злоупотреби със сайта, ето тук - http://www.couchsurfing.org/safety.html

 

БГ дивани

 

Както споменах, в България живеят една много малка част от общия брой каучсърфърите. В София има 3935 регистрирани потребители, във Варна са 489, в Пловдив – 450. Останалите са разпръснати в градове из цялата страна.

Зад каузата застават най-много потребители между 18 и 40 години, но има и четири човека над 70. Очевидно духа на пътешественика не познава възрастови граници.

Може би се притеснявате, че това начинание е опасно за жени. В такъв случай се надяваме 2932-те дами, които вече приемат гости в своите домове, да ви послужат за пример. Те са 45,8% от каучсърфърите в България – една достойна за уважение цифра.

Ако имате желание за нови запознанства и свободно място за спане, може още днес да се включите в инициативата. Само изпълнете деветте стъпки тук http://www.couchsurfing.org/new_host.html и очаквайте гости.


* данните са от статистиката на Couchsurfing.com от 30 май 2011 г.

4 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



3
Не е посочен 28.07.2011|09:52
Шанс да се запознаеш с нови и интересни хора
2
Не е посочен 21.07.2011|14:28
Чувала съм за този вид пътешествия, струва ми се много интересен начин за прекарване на лятната почивка. :) Няма лошо да се пътува по този начин, но определено не е за страхливци! :)
1
Не е посочен 21.07.2011|13:50
Мои приятели спаха така на дивана на една мацка в Солун. Тя ги беше водила на концерт, на пикник, много весело си бяха изкарали.:)
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay