Вероятно сте чували за прочутия милански козунак, който обикновено радва празнуващите по Коледа и Нова година. За съжаление, ако направите опит да си купите нещо подобно на българския пазар, вероятността да останете разочаровани е много голяма. Ето защо решихме да се допитаме до професионалистите от Kulinar.bg и те ни научиха как да си приготвим "панетоне" сами.
Необходими продукти
300 гр. брашно
100 гр. масло
75 гр. сушени плодове
75 гр. стафиди
75 гр. захар
25 мл прясно мляко
3 яйца
2/3 пакетче мая
настъргана кора от 1 лимон
Начин на приготвяне
Маята се размива в 1 кафена чашка хладка вода и се смесва с половината брашно.
От тестото се прави топче.
В голяма тенджера се сипват около 2 л хладка вода и се слага тестото, докато то изплува на повърхността.
Другата половина от брашното се смесва с останалите съставки (сушените плодове трябва да са нарязани на кубчета).
След 20 минути се смесват двете теста и всичко се размесва много добре.
Висока цилиндрична форма (може и кутия от нескафе или сухо мляко) се намазва с масло и в нея се слага тестото.
Оставя се да втасва на топло за около 40 минути.
Панетонето се намазва с разбито яйце и се поръсва с едра захар.
Пече се на умерена фурна (180 градуса) в продължение на 30-40 минути.
Имайки предвид прекрасния резултат не звучи сложно, нали? Пожелаваме ви весело, топло и вкусно посрещане на Коледа!
6 | 0 |