Панетоне с бял шоколадов сос с ягоди

Панетоне с бял шоколадов сос с ягоди

Панетоне с бял шоколадов сос с ягоди

Подгответе отрано плана за Великденската трапеза. В края на седмицата, когато вече ще е позволено и на постещите да хапнат месце, заедно със сп. Меню ще ви предложим рецепта за вкусно агнешко, но сега да помислим за основното на деня преди Великден - козунака. Знаем, че класическите козунаци вероятно са ви омръзнали, за това поразчупете традицията и зарадвайте себе си и всички, които ще ви гостуват около празниците с нещо изкушаващо вкусно - панетоне по оригинална италианска рецепта, а като добавка - неустоими ягоди!

 

Необходими продукти за едно панетоне:

за тестото:

400 г бяло брашно за тестото

100 - 150 г брашно за измесването

15 г прясна мая

150 г меко масло

120 мл прясно мляко

2 яйца

2 жълтъка

6 с. л. захар

½ ч. л. сол

1 ч. л. лимонова есенция, по желание

100 г озахарени портокалови корички

100 г тъмни стафиди

100 г смесени сушени плодове - ягоди, череши, кайсии

2 с. л. масло за намазване на тестото

за соса:

200 г заквасена сметана

1 с. л. захар

100 г бял шоколад

2 с. л. конфитюр от ягоди

1 ч. л. коняк или ром

100 г пресни ягоди

 

Начин на приготвяне:

  1. Брашното за тестото се пресява в голяма купа. Слага се солта. Прави се кладенче. Маята се разтваря в половината прясно мляко. Слага се в кладенчето. Прибавят се целите яйца и останалото мляко. Забърква се с достатъчно брашно на гъста каша. Поръсва се с малко от останалото брашно. Оставя се на топло да втаса за 30 мин.

  2. Прибавят се жълтъците и захарта и се объркват с втасалото тесто. Прибавя се мекото масло. Меси се 5 мин. върху набрашнена повърхност, докато стане еластично и гладко. Слага се в намаслена купа, покрива се с намаслено фолио и се оставя да втаса на топло за 2 часа, докато си удвои обема.

  3. Тестото се премесва върху набрашнена повърхност. Прибавят се в него портокаловата кора, сушените плодове и стафидите. Оформя се на топка.

  4. Форма за торта се покрива с хартия за печене. По стените се прави борд от хартията, който да стърчи поне 7 см от ръба. Тестото се слага във формата. Покрива се и се оставя за втаса около 1 час, но на стайна температура. Тестото може да се сложи и в дълбока тенджера с диаметър 20 см, с метални дръжки, която е добре намазана с масло.

  5. Когато втаса, тестото се намазва с маслото, срязва се на кръст по средата и се слага да се пече в загрята фурна на 190° С. След 20 мин. температурата се намалява на 180° С. Отново се намазва с масло. Пече се още 25 мин. Охлажда се във формата 5-10 мин., изважда се и се доохлажда върху решетка.

  6. Сметаната се загрява със захарта, прибавя се начупеният на парченца шоколад. Щом се разтопи, се сваля от огъня. Охлажда се.

  7. Половината от получения сос се намазва върху тортата. Конфитюрът се слага на огъня да се разтопи с алкохола, щом се поохлади, се пасира и се слага във фунийка от хартия за печене и се шприцова на спирала върху белия сос. С шишче се прави паяжина.

  8. Ягодите се нарязват на парченца. Всяко парче от сладкиша се сервира с парченца ягоди и топка сладолед или бита сметана.

2 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay